Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Η ΝΔ έχει αλλεργία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του ΠΑΣΟΚ

Το πραγματικό νεοφιλελεύθερο πρόσωπο του δείχνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει αλλεργία σε κάθε τι δημόσιο που προστατεύει τους αδύναμους πολίτες, είναι σταθερά προσηλωμένος στην εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, αυτός είναι ο λόγος που προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ιδρύθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1983 από την πρώτη Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου με τον Νόμο 1397/1983 στα πλαίσια μεταρρύθμισης και αναβάθμισης της δημόσιας υγείας και της λειτουργικής ενοποίησης των δημόσιων υποδομών περίθαλψης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε έκθεση του το 2000 κατέταξε το ΕΣΥ δέκατο τέταρτο (14ο) παγκοσμίως στη μετρική παράμετρο «γενική επίδοση συστήματος υγείας».

Μόνο 18 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ζήτησαν τον λόγο να υπερασπιστούν το νομοσχέδιο. Άραγε ρώτησαν την κοινωνία; Του συνδικαλιστικούς τους φορείς αν στηρίζουν αυτό το νομοσχέδιο; Αν στηρίζουν ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τα φακελάκια σε όσους έχουν, και τους δίνει προτεραιότητα να χειρουργηθούν στις απογευματινές βάρδιες;

Τι θα γίνουν χιλιάδες γιατροί που επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν μόνο στον ιδιωτικό τομέα και ξαφνικά θα έχουν να ανταγωνίζονται με αθέμιτο τρόπο συναδέλφους τους από τον δημόσιο τομέα, τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία;

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με του Βουλευτές της στην ουσία α) Προσφέρει τους γιατρούς του ΕΣΥ ως βορά και φθηνό εργατικό δυναμικό στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα στο τομέα της υγείας τα οποία θέλει να ευνοήσει, β) Στέλνει το λογαριασμό στους πολίτες, που καλούνται να πληρώσουν για να μπορούν να χειρουργηθούν, να κάνουν μια εξέταση. Για αυτό και διατηρούνται οι μεγάλες λίστες στα χειρουργεία. Για να έρθει αυτό το νομοσχέδιο και να στέλνει τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα.

Δικές μας προτεραιότητες στο ΠΑΣΟΚ, είναι η ισότιμη πρόσβαση σε καλές υπηρεσίες υγείας σε όλους τους ασθενείς ανεξαιρέτως, πολύ περισσότερο στους ευάλωτους και μη έχοντες και οι καλές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Αυτά δεν επιτυγχάνονται με το παρόν νομοσχέδιο και γι’ αυτό το καταψηφίσαμε επί της αρχής. Το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για την Υγεία, με στόχο την αναγέννηση του ΕΣΥ, μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν το δημόσιο χαρακτήρα του και θα το προετοιμάζουν, ώστε να απαντά στις προκλήσεις των επόμενων γενεών. Για το ΠΑΣΟΚ, είναι καθοριστικής σημασίας η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, με προϋπόθεση την ενίσχυση των δομών και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες

Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει σταθερά την προγραμματική αντιπολίτευση σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης, ακόμα και σε αυτά που δημιουργεί η ίδια η Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ως παράταξη προτείνουμε: 1) Ανάπτυξη του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ως ολοκληρωμένη δημόσια υπηρεσία, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, 2) Ενιαίο και Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με τη δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή και της αυτοδιοίκησης.

3) Σύγχρονα Δημόσια Νοσοκομεία, με επαρκείς πόρους, ολοήμερη λειτουργία και αύξηση των αμοιβών για το προσωπικό, με την ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, 4) Μέτρα στήριξης για τους νέους γιατρούς, 5) Ψηφιακό Μετασχηματισμό της υγείας, 6) Δραστική μείωση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων, για τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άνεργους, 7) Μισθολογικά, φορολογικά , βαθμολογικά και οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς που υπηρετούν σε νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές.

Ως ΠΑΣΟΚ Υπερασπιζόμαστε σταθερά τη δημόσια υγεία, Υπερασπιζόμαστε το ΕΣΥ, όλες τις προσπάθειες που έχουμε κάνει από τον Αυγερινό και τον Γεννηματά ως το 2010 με την Εθνική Συνταγογράφηση της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Λάζαρος Καραούλης

Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Δείτε επίσης …