Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

25η Μαρτίου 1821 – Ημέρα Ανεξαρτησίας των Ελλήνων

25η Μαρτίου Ημέρα μνήμης και Εορτασμού της Εθνικής παλιγγενεσίας, του ξεσηκωμού των Ελλήνων αγωνιστών του 1821, εναντίον της τυραννίας των Οθωμανών.

Εκείνη την εμβληματική ημέρα σε όλες τις μάχες κυμάτιζαν οι σημαίες Ελευθερία ή Θάνατος. Το σύνθημα συμβόλιζε, και εξακολουθεί να συμβολίζει, την αποφασιστικότητα των Ελλήνων για τον συνεχή αγώνα ενάντια στη τυραννία και στη καταπίεση, αψηφώντας τον θάνατο. Βαδίζοντας στα λόγια του μεγάλου Φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα “Ποτέ δεν αποτυγχάνουν αυτοί που πεθαίνουν για έναν μεγάλο σκοπό”, οι πρόγονοί μας, έδωσαν μεγάλες μάχες, στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμα και τη ζωή τους, για να δουν την πατρίδα τους ελεύθερη και αυτόνομη. Κολοκοτρώνης, Παπαφλέσσας, Καραϊσκάκης, Νικηταράς, Μπουμπουλίνα, Μακρυγιάννης, Διάκος, και χιλιάδες παλικάρια με την στρατιωτική τους ευφυΐα απομάκρυναν τον τουρκικό ζυγό και πήραν πίσω τη γη των προγόνων τους. Εκείνοι οι ήρωες έβαλαν τα θεμέλια για την δημιουργία της Ελλάδας των δύο Ηπείρων και των πέντε θαλασσών 100 χρόνια μετέπειτα.

Δύο αιώνες από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν πάλι στην Ευρώπη. Αυτή τη φορά είναι η Ουκρανία που μάχεται για Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία από τον Ρώσο εισβολέα. Ο Ελληνικός λαός συμπαραστέκεται στον λαό της Ουκρανίας που δοκιμάζεται, κατανοώντας απόλυτα τις αγωνίες και τον ξεριζωμό που έχουν υποστεί οι Ουκρανοί πολίτες τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και του ΝΑΤΟ, οφείλει να θωρακίσει τα σύνορά της με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Η Ενιαία Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, η ενεργειακή αυτονομία, είναι προτεραιότητες. Ο Ευρωστρατός, τα κοινά εξοπλιστικά προγράμματα, οι ισχυρές οικονομικές κυρώσεις και το εμπάργκο όπλων είναι εργαλεία που μπορούν να περιφρουρήσουν την ευημερία μας και τα σύνορά μας, από την Εσθονία και την Φινλανδία, μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο.

“Ο Θεός είναι μετά της Ελλάδος και υπέρ της Ελλάδος και αύτη σωθήσεται. Επί ταύτης της πεποιθήσεως αντλώ πάσας μου τας δυνάμεις και πάντας τους πόρους.” Ι. Καποδίστριας

Χρόνια πολλά Ελλάδα, Χρόνια Πολλά Έλληνες!

Χρόνια πολλά για τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Λάζαρος Καραούλης

Μέλος Τομέα Έρευνας, Καινοτομίας & Startup ΠΑΣΟΚ
Υπ. Διδάκτορας Πανεπιστημίου Frederick Κύπρου

Δείτε επίσης …