Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Ο εκσυγχρονισμός της χώρας θέλει συνέχεια και συνέπεια

Ο εκσυγχρονισμός  μιας προηγμένης Ευρωπαϊκής χώρας, σε θέματα Δημόσιας Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης, Παιδείας και Υποδομών είναι συνεχής για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε εποχής. Ο εκσυγχρονισμός στην Ελλάδα σταμάτησε απότομα μετά το τέλος της Ολυμπιάδας του 2004! Εκείνη την οκταετία το ΠΑΣΟΚ υλοποίησε ένα τεράστιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της χώρας στις μεταφορές (Μετρό, Προαστιακός, Λεωφορεία ΚΤΕΛ, Αστικά), στις υποδομές (Αεροδρόμιο, Κέντρα Υγείας, Αττική Οδός, Γέφυρα Ρίου, αθλητικά κέντρα, Ολυμπιακά ακίνητα, αθλητικά γήπεδα, εγκαταστάσεις, αναμόρφωση κεντρικών λεωφόρων κ.α), στην οικονομία (Ευρώ), στην εξωτερική πολιτική (Ελσίνκι), στην εξυγίανση των δημοσίων επιχειρήσεων, τη δημιουργία ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης(βασική καινοτομία η δημιουργία των ΚΕΠ),  την πολιτική για την κοινωνική συνοχή, την βελτίωση του συστήματος υγείας, το Πρόγραμμα Καποδίστριας και την αποκέντρωση της κεντρικής εξουσίας.

Δυστυχώς την περίοδο 2004-2009 όχι μόνο δεν συνεχίστηκε η προσπάθεια εκσυγχρονισμού αλλά απαξιώθηκαν πολλά από τα έργα που δημιουργήθηκαν για την Ολυμπιάδα. Η περιβόητη «επανίδρυση του κράτους» και η αλόγιστη κατασπατάληση του Δημοσίου χρήματος και των Ευρωπαϊκών κονδυλίων υπέρ των «ημετέρων» και η μη έγκαιρη λήψη μέτρων εξυγίανσης της οικονομίας οδήγησαν την χώρα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας με 15,4% έλλειμα στο τέλος του 2009 αντί 3,7% που είχε προβλεφθεί ή έστω 6,2% που μας έλεγε στις 4/10/2009 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πριν τις εκλογές.

Παρά το δυσμενές κλίμα για τη χώρα μας στην Ε.Ε. και την αναγκαστική εφαρμογή του μνημονίου, για να μην βρεθούμε εκτός Ευρώ και χρεωκοπήσουμε, η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου πήρε πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το OPEN GOV, η Ενιαία Αρχή Πληρωμών, η καταγραφή όλων των Δημόσιων Οργανισμών κλπ, ήταν μερικές από τις ενέργειες εκείνης της Κυβέρνησης. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου το 2014 υπογράφτηκε η «περιβόητη» σύμβαση 717(26/9/2014) για την ανάταξη του συστήματος τηλεματικής και τηλεδιοίκησης και την εγκατάσταση του συστήματος ETCS με ημερομηνία λήξης τέλος του 2016. Δυστυχώς τόσο η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , που από το 2016 έδωσε 4 παρατάσεις, όσο και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που από το 2020 έδωσε άλλες 3 και το συνολικό κόστος αυξήθηκε κατά 15 εκατομμύρια ευρώ, δεν ολοκλήρωσαν μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο έργο με τα γνωστά αποτελέσματα από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Το ΠΑΣΟΚ τόσο ως Κυβέρνηση όσο κι ως αντιπολίτευση ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας . Με τη νέα ηγεσία και Πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη, συνδυάζοντας την εμπειρία των παλαιών στελεχών με τη φρεσκάδα, τον ενθουσιασμό και την δημιουργικότητα των νέων είναι έτοιμο με το νέο Πρόγραμμα του, με Σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση, να δώσει ελπίδα και όραμα στην Ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στην Νέα Γενιά. Ισχυρό ΠΑΣΟΚ- Δύναμη Προοπτικής- Δύναμη Ελπίδας.        

Δείτε επίσης …