Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Οι Καρδιτσιώτες της Αττικής βράβευσαν τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα

Σημαντική επιστημονική εκδήλωση πραγματοποίησε ο δραστήριος σύλλογος Καρδιτσιωτών Αττικής «ο Άγιος Θωμάς» στην πανέμορφη αίθουσα του Μουσείου «Μαραθωνίου Δρόμου» στον ιστορικό Μαραθώνα με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο του Ο.Α.Σ.Π, καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και διαχείρισης καταστροφών Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Ευθύμιο Λέκκα.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καρδιτσιωτών Αττικής «ο Άγιος Θωμάς» κ.Λάζαρος Καραούλης παρουσίασε εκτενώς το πλούσιο επιστημονικό του έργο και την συνεισφορά του στην πολιτική προστασία, στην διαχείριση φυσικών καταστροφών και την Γεωλογία. Απευθυνόμενος στον κεντρικό ομιλητή είπε: «Ο Σύλλογος μας σε συνέχεια των τιμητικών βραβεύσεων επιφανών προσώπων με καταγωγή από την Καρδίτσα (Κρίς Σπύρου Πρόεδρος Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης-πρ.Γερουασιαστής ΗΠΑ, Δημοσθένης Ταμπάκος Ολυμπιονίκης, Κώστας Θάνος Ολυμπιονίκης) σας απονέμει τιμητική πλακέτα για την συνεισφορά σας στην Επιστήμη, τον Πολιτισμό, και την προβολή της ιδιαίτερης πατρίδας μας».

Ο Πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον αείμνηστο δάσκαλο Λάμπρο Λέκκα, και απευθυνόμενος στον καθηγητή τόνισε: ο αείμνηστος πατέρας σας θα αισθάνεται περήφανος όπως περήφανοι αισθανόμαστε όλοι οι Θεσσαλοί για την διεθνή ακτινοβολία σας και την προσφορά σας στην πατρίδα.

Στην συνέχεια της εκδήλωσης ο καθηγητής ανέβηκε στο βήμα συγκινημένος για την αναφορά στον πατέρα του ενθυμούμενος τα παιδικά και εφηβικά χρόνια στην Καρδίτσα και των αγώνα των συμπατριωτών του σε δύσκολες εποχές.

 Ξεκίνησε την ομιλία με θέμα Κίνδυνοι και Κρίσεις μια αναδυόμενη απειλή σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 65% του χρόνου των δελτίων ειδήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο ασχολούνται με καταστροφές και κρίσεις ενώ στην περίοδο της πανδημίας ανέβηκε στο 87% του χρόνου σύμφωνα με μετρήσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Κάθε χρόνο έχουμε παγκοσμίως πάνω από 1000 γεγονότα φυσικής καταστροφής με περισσότερους από 100 νεκρούς σε καθένα από αυτά τα γεγονότα, με τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις. Ως επιστήμονες δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε αυτές τις φυσικές καταστροφές από τον καναπέ, έχουμε κάνει πάνω από 60 αποστολές παγκοσμίως για να ερευνήσουμε επιστημονικά τα γεγονότα αυτά. Μίλησε για τη φυσική καταστροφή το 1755 στη Λισαβόνα (σεισμός, τσουνάμι, φωτιές) όπου σχεδόν ισοπεδώνουν το καμάρι της αποικιακής Πορτογαλίας. Συνέχισε με την περίπτωση σεισμού στο Καναλάκι της Πρέβεζας 12 Μαρτίου 2020 μόλις άρχισε η Πανδημία να επεκτείνεται. Έπρενα να δημιουργηθεί προτόκολλο για την διαχείριση της καταστροφής την επόμενη μέρα με ταυτόχρονο κίνδυνο την Πανδημία. Ο καθηγητής μέσω της ανασκόπησης ανέλυσε κομβικές φυσικές καταστροφές του Ελληνικού και Μεσογειακού χώρου (Χαλκίδα, Κινέτα, Καρδίτσα – Ιανός, Λίβανος – Χημική Έκρηξη, Πυρκαγιές – Βαρυπόμπης – Βόρειας Εύβοιας 2021, σεισμός Σάμου, Δαμάσι, Αρκαλοχώρι) με χάρτες, γεωγραφικές αεροφωτογραφίες και πλούσιο υλικό έγινε αντιληπτό από τους παριστάμενους την πολυπλοκότητα των φυσικών καταστροφών ειδικά κατά την διαχείριση και την αποκατάσταση τους.

Ο καθηγητής ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι: βιώνουμε μία  νέα εποχή αυξανόμενων και πολύπλοκων κρίσεων όπως η πανδημία, η κλιματική κρίση, στοιχεία που μας αναγκάζουν να επανασχεδιάσουμε εκ νέου επιχειρησιακά σχέδια ώστε να μειώσουμε όσο μπορούμε τις επιπτώσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, περιβαλλοντικό ή κοινωνικό αντίκτυπο.

Ο καθηγητής καταχεικροτήθηκε από τους παρισταμένους ενώ απάντησε σε ερωτήσεις που του τέθηκαν.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, ο Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, η Βουλευτής Καρδίτσας ΝΔ Ασημίνα Σκόνδρα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Σμέρος, δίνοντας θερμά συγχαρητήρια στο Δ.Σ του Συλλόγου για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους και την πολυετή προσφορά του στην τοπική κοινωνία ενώ παράλληλα εκθείασαν το πολύπλευρο έργο του Ευθύμιου Λέκκα στην επιστημονική κοινότητα αλλά και την κοινωνία.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι εξής:

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας, η Βουλευτής Καρδίτσας Ν.Δ Ασημίνα Σκόνδρα, ο Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Σμέρος, η Αντιπρόεδρος ΟΑΣΠ Μαρία Μανουσάκη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα Κώστας Τσίρκας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης Κωστής Σμέρος, ο Αντιδήμαρχος Μαραθώνα Χρήστος Στάμος, ο Αντιδήμαρχος Μαραθώνα Ευάγγελος Κυπαρίσσης, ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Αλέξανδρος Ρέρρας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Στέλιος Γεραμάνης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μαραθώνα Κώστας Λάσκος, ο Πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης και μέλος του Δ.Σ Καρδιτσιωτών Αττικής ο Δρ.Στέφανος Κούτρας, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ηπειρωτών Μαραθώνας-Ραφήνας Δημήτρης Βασιλείου, η Πρόεδρος των Κρητών Νέας Μάκρης – Μαραθώνα Αγκυσουλάκη Ρόζα, ο Πρόεδρος των Απανταχού Καρδιτσιωτών Κώστας Κουσαής, η Πρόεδρος των Σμοκοβιτών Καρδίτσας Έφη Χαντζούλη, ο Αντιπρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης Απόστολος Γαϊτάνης, ο Πρόεδρος των Σοφαδιτών Αθήνας Αθανάσιος Πασπαλάρης, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Τύμβου Γεωργία Κυπαρίσση και το μέλος του Δ.Σ Φωτεινή Καλαμάκη, η Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Καρδιτσιωτών Αττικής Φωτεινή Βοϊβόντα.

Τέλος ο Σύλλογος εκφράζει θερμές ευχαριστίες στην διευθύντρια του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου κ.Ειρήνη Σπανού για την φιλοξενία σε έναν χώρο που αποτελεί κόσμημα για τον Δήμο Μαραθώνα. 

Ο Σύλλογος Καρδιτσιωτών Αττικής «ο Άγιος Θωμάς» με την ομολογουμένως επιτυχή εκδήλωση απέδειξε για πολλοστή ότι οι εθνοτοπικοί φορείς μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αναβάθμιση της κοινωνίας των πολιτών. Εύχεται σε όλες και όλους χαρούμενες γιορτές.

Βίντεο από την εισαγωγική ομιλία του Προέδρου Καρδιτσιωτών Αττικής κ.Λάζαρος Καραούλης https://bit.ly/3dXzP9E

Βίντεο από την κεντρική ομιλία του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα https://bit.ly/3pYNoLK

Δείτε επίσης …