Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Η ομιλία μου στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

5 μήνες μετά τις εκλογές για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και την συμμετοχή 270 χιλιάδων μελών και φίλων του Κινήματος Αλλαγής, το κίνημά μας γύρισε σελίδα με τον νέο Πρόεδρο, Νίκο Ανδρουλάκη, να βάζει τα θεμέλια ενός σύγχρονου, ανοικτού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος με την κοινωνία ξανά στο προσκήνιο.

Το πρώτο βήμα έγινε ψηφίζοντας για τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις, μαζικά με την συμμετοχή 180.000 μελών του κινήματος.

Τώρα στόχος μας είναι η διαμόρφωση μίας σοσιαλδημοκρατικής αντιπρότασης, η οποία θα αλλάξει του συσχετισμούς και θα βάλει τέλος στο τοξικό δίπολο των αποτυχημένων κομμάτων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το ευροβαρόμετρο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου το 77% των Ελλήνων αδυνατούν να εξοφλήσουν τον λογαριασμό ρεύματος, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνάει το 33%. Το πιο επικίνδυνο σε αυτή την είδηση είναι ότι το 29% των νοικοκυριών που δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς, έχει πάρει μόνιμο χαρακτήρα. Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη τους τελευταίους μήνες αφού ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 10,2%.

Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε πλαφόν στην τιμή λιανικής, μία πρόταση που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, αλλά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε να το ζητήσει, ούτε η ΝΔ έχει τολμήσει να το εφαρμόσει.

Οραματιζόμαστε ένα σύγχρονο – καινοτόμο κράτος, ψηφιακό, έχοντας συμβάλει στο παρελθόν με εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που άλλαξαν την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών (ΑΣΕΠ, Διαύγεια, Εθνική Συνταγογράφηση κ.α), δημιουργήσαμε ως κόμμα, την «Ψηφιακή Κοινωνία» (digitalsociety.gr).

Η «Ψηφιακή Κοινωνία» του ΠΑΣΟΚ είναι κάτι περισσότερο από μία πλατφόρμα, είναι ένα ψηφιακό εργαλείο, μέσω του οποίου ενδυναμώνεται η δημοκρατία, η συμμετοχή των πολιτών, ενώ προωθείται η διαφάνεια και η λογοδοσία. Η νέα συμμετοχική πλατφόρμα φέρνει στο επίκεντρο την ανοικτή ψηφιακή διακυβέρνηση, που σκοπό έχει να συμβάλλει στη μείωση των ανισοτήτων, ενώ ταυτόχρονα θα φέρει τη νέα γενιά πιο κοντά στην πολιτική και το πρόγραμμά μας. Η Ψηφιακή κοινωνία δίνει πρόσβαση στον προγραμματικό διάλογο για το κοινωνικό κράτος, τη δημογραφική αναγέννηση, ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, την Ενεργειακή κρίση, την αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους, την εργασία, την παιδεία και όλα τα μεγάλα και μείζονα ζητήματα του κράτους.

Η χώρα μας διαθέτει για την υγεία μόλις το 4,5% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η Πορτογαλία το 7,5% και η γειτονική μας Ιταλία το 10%. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πρέπει να αποτελεί τον πυρήνα των σύγχρονων υγειονομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ υπάρχει σημαντική υποχρηματοδότηση και έλλειψη σοβαρού σχεδίου για την αναδιάρθρωση της, ακόμα και σήμερα. Ειδικότερα στην Ανατολική Αττική η έλλειψη Νοσοκομειακής φροντίδας, μαζί με την υποστελέχωση των κέντρων υγείας της περιοχής και την υποχρηματοδότηση τους δημιούργησαν απογοήτευση και θυμό στους πολίτες.

Ο Αθηνοκεντρικός Σχεδιασμός της Αττικής έχει αφήσει πίσω σε υποδομές την Ανατολική Αττική, η οποία έχει έλλειψη στην διασύνδεση των περιοχών μεταξύ τους. Η δημιουργία αποχετευτικού δικτύου προχωράει με αργά βήματα και όχι για όλες τις περιοχές. Η Συγκοινωνία των πολιτών που ζούν μετά τα 30 χιλιόμετρα από την Αθήνα είναι σχεδόν ανύπαρκτη ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις το εισιτήριο είναι πανάκριβο και πολύ πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Συντρόφισες και Σύντροφοι,

Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε πιο ενωμένο, και πιο Δυνατό από ποτέ!

Τα νέα στελέχη του κόμματος όπως είπε ο Πέτρος Ευθυμίου εχθές το βράδι έχουμε την ευκαιρία με το Νίκο Ανδρουλάκη να ζήσουμε μία νέα 3η Σεπτέμβρη με τα ιδανικά Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση – Δημοκρατία, να αγωνιστούμε για τη δημιουργία μιας καινούριας πολιτικής ζωής όπως την οραματίστηκε ο ιδρυτής μας Ανδρέας Παπανδρέου.

Με την πρόθεση αυτή θέτω την υποψηφιότητα μου για την κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚστη διάθεση των συντρόφων συνέδρων και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου μας.

Δείτε επίσης …