Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Ο Τρίτος Δρόμος για την μείωση των ανισοτήτων

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάθε μήνας που περνάει αποδεικνύεται ότι λειτουργεί μόνο για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τους λίγους. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πελατειακή λογική που επικρατεί, δημιουργεί ένα αφόρητο οικονομικό κλοιό στους πολίτες οι οποίες μετά βίας τα βγάζουν πέρα.

Οι υποθέσεις των βουλευτών Μαραβέγια – Πάτση αποδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας για το «κράτος-λάφυρο», που συνοψίζεται σε αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ και δουλειές σε ημέτερους.

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός. Δεν είναι τυχαίο που ανέθεσαν στο γιο του κ. Πάτση τη γραμματεία του τομέα «κόκκινων δανείων» της Νέας Δημοκρατίας.

 Τα «κόκκινα δάνεια» ξεπερνούν τα 1,2 εκατομμύρια, ενώ 700.000 ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμό μέχρι το 2025 και αρκετά από αυτά είναι πρώτες κατοικίες. Η κυβέρνηση έχει πετύχει μόλις 1300 ρυθμίσεις κόκκινων δανείων και λέει ότι αντιμετωπίζει το ιδιωτικό χρέος!

Από την άλλη πλευρά αναδείχθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν το μοναδικό κόμμα που θεσμοθέτησε την προστασία της πρώτης κατοικίας (3869/2010). Το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας μαζί με τη Νέα Δημοκρατία νομοθέτησαν με τέτοιο τρόπο ώστε τα funds να μπορούν να αγοράζουν τα δάνεια σε πολύ μικρότερη αξία και μάλιστα να μπορούν να δανειοδοτηθούν για αυτά. Χάρη στην διαύγεια του ΠΑΣΟΚ (3861/2010) μπορούμε να αναδείξουμε τις χιλιάδες απευθείας αναθέσεις που φτάνουν στο δυσθεώρητο ποσό των 7,5 δις. Χάρη στην ενίσχυση του θεσμού του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ (3849/2010) των βουλευτών τέθηκε το ασυμβίβαστο στην συμμετοχή τους σε εξωχώριες εταιρείες (offshore). Με το νόμο (3943/2011) ενισχύθηκε ο θεσμός του οικονομικού εισαγγελέα, ώστε τώρα να μπορεί να ερευνά την υπόθεση του κ. Πάτση.

Με αυτές τις πολιτικές ΠΑΣΟΚ, μέσα στη μεγάλη κρίση, με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, κατάφερε να κρατήσει όρθια την κοινωνία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, να ενισχύσει τους θεσμούς, τους μηχανισμούς ελέγχου και τώρα, τόσα χρόνια μετά, να οδηγούνται στη δικαιοσύνη τέτοιες υποθέσεις. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα το οποίο προστάτευσε την πρώτη κατοικία. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο και τους δικούς του νόμους άνοιξε την κερκόπορτα στα funds και τώρα η ΝΔ κάνει business συστηματικά πάνω στα κόκκινα δάνεια και στο ιδιωτικό χρέος των πολιτών.

Σύμφωνα με την μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ έχουμε το 2ο μεγαλύτερο κόστος ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ έχει χαθεί το 40% της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού έως 750€ από τον πληθωρισμό. Είναι επιλογή της κυβέρνησης να μην βάζει φρένο στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Είναι επιλογής της να αφήνει τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να κερδοσκοπούν εις βάρος των πολιτών. Είναι επιλογή της να μην μειώνει το ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και να κάνει επικοινωνιακά παιχνίδια με το καλάθι της νοικοκυράς. Είναι επιλογής της να μην μειώνει το ΦΠΑ και τον ΕΦΚ στα καύσιμα ενώ ταυτόχρονα καταργεί και την μικρή επιδότηση του πετρελαίου κίνησης. Είναι επιλογής της να μην συλλέγει τα έσοδα από τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών όπως υποσχέθηκε. Είναι επιλογή της οι τελευταίες άδειες ηλεκτρικής ενέργειας να δίνονται σε λίγους και ισχυρούς με αδιαφανείς διαδικασίες.

Είναι πλέον ξεκάθαρο και στον πιο δύσπιστο συμπολίτη μας ότι αυτή η κυβέρνηση ταυτίζεται με τα μεγάλα συμφέροντα, ενώ η προηγούμενη με τον λαϊκισμό. 

Η απάντηση σε αυτό το ψευδοδίλλημα είναι το ΠΑΣΟΚ ως ο τρίτος δρόμος της πολιτικής ορθότητας, της μεταρρυθμιστικής αλλαγής, της μείωσης των ανισοτήτων, της Ευρωπαϊκής σύγκλισης με ρεαλιστικό πατριωτισμό. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ θα απαντά στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών με προγραμματική αντιπολίτευση, με σύγχρονες και στοχευμένες σοσιαλδημοκρατικές προτάσεις που θα είναι προς το συμφέρον των πολλών και όχι των λίγων και ισχυρών.

Δείτε επίσης …