Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Έλλειμμα σύγχρονων πολιτικών και δομών κατά της παιδικής κακοποίησης

Η πρόσφατη υπόθεση κατά συρροή βιασμού-μαστροπείας σε βάρος του δωδεκάχρονου κοριτσιού στα Σεπόλια, έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, προκαλεί φρίκη και αποτροπιασμό σε κάθε Ελληνική οικογένεια.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αναδεικνύει με το χειρότερο δυνατό τρόπο τις αδυναμίες του προνοιακού κράτους και των ελεγκτικών του μηχανισμών. Επιδόματα τα οποία δεν συνδέονται με κοινωνική και ψυχολογική παρακολούθηση, έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών για την ποιότητα της διαβίωσης των 8 παιδιών, βεβαρημένο ποινικό και νοσηλευτικό ιστορικό ψυχικής υγείας των γονέων. Βασικα κενά κοινωνικών υπηρεσιών που θα έπρεπε να συνδέονται μεταξύ τους, διασφαλίζοντας την ποιότητα της διαβίωσης μιας σύγχρονης πολύτεκνης ή μονογονεϊκής οικογένειας.

Κάθε 24 ώρες ένα παιδί κακοποιείται σύμφωνα με στοιχεία – σοκ που έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ (ΤΑ ΝΕΑ 15/10). 36 βιασμοί το 2019, 47 το 2020, 59 το 2021, ενώ το Α’ Εξάμηνο 2022 ο αριθμός είναι ήδη 54. Δεκάδες υποθέσεις δεν βλέπουν καν το φως της δημοσιότητας. Ουσιαστικά μιλάμε για έναν διμέτωπο αγώνα, από την μία να εξαλειφθούν τα περιστατικά βίας-βιασμών-προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας, από την άλλη η πολιτεία οφείλει καταρχήν να στηρίξει έμπρακτα τις κοινωνικές δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης με προγράμματα και με προσωπικό. Επιπρόσθετα οφείλει να δημιουργήσει ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα προνοιακά επιδόματα και τις οικογένειες που ωφελούνται, να πιάνουν τόπο, να πληρούνται οι προδιαγραφές σίτισης, στέγασης, προστασίας ανηλίκων, ΑμεΑ.

Οι τοξικές συγκρούσεις Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ και η εργαλειοποίηση τόσο στυγερών εγκλημάτων με μόνο στόχο το πολιτικό όφελος, δεν οδηγούν πουθενά. 

Η αυστηροποίηση της διάταξης για τις «Γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους», άρθρο 71 Ν.4855/2021, υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παρότι έγινε προσπάθεια από την Κυβερνητική προπαγάνδα να πείσει την κοινή γνώμη για το αντίθετο.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το 2021 υπολογίζονται ότι περίπου 500.000 παιδιά είναι αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. 

Πριν μερικές μέρες στην Καρδίτσα ένας 12χρονος αυτοκτόνησε μέσα στο σπίτι του με την οικογένεια του στο σαλόνι, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να συμμετείχε σε διαδικτυακό παιχνίδι “θανάτου”, ενώ είναι το δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγους μήνες.

Εδώ και τώρα πρέπει να υπάρξουν ολοκληρωμένες δράσεις – καμπάνιες από την Πολιτεία στα Ευρωπαϊκά πρότυπα, το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη δημιουργία Κέντρων Υποστήριξης Οικογένειας σε κάθε δήμο, να ενισχυθούν οι πολιτικές αντιμετώπισης της παιδικής Φτώχειας, να υπάρξει ενημέρωση για την προστασία των παιδιών από τους διαδικτυακούς κινδύνους, να εκσυγχρονιστούν οι πολιτικές για την πρόληψη – αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης. 

Μόνο αν γλιτώσουν τα παιδιά, υπάρχει ελπίδα.


Λάζαρος Καραούλης Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ, Υπ.Διδάκτορας Πανεπιστημίου Frederick

ta

Δείτε επίσης …