Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Η Ανατολική Αττική τυλίχθηκε ΞΑΝΑ στις φλόγες της ..ανεπάρκειας!

Λίγες μέρες πριν την μαύρη επέτειο του Ματιού, ήρθε η μεγάλη πυρκαγιά στην Πεντέλη να μας ξυπνήσει τις μνήμες της απόλυτης καταστροφής και του πύρινου εφιάλτη που έζησαν οι κάτοικοι της Νέας Μάκρης και της Ραφήνας στις 23 Ιουλίου το 2018.

Αυτή τη φορά στην περιοχή της Πεντέλης κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους, καταστράφηκαν σπίτια σε Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα, Παλλήνη παρότι πάνω από 450 πυροσβέστες επιχειρούσαν στην περιοχή και δεκάδες εθελοντές σε επιφυλακή, τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή.

4 χρόνια μετά το Μάτι και η Πολιτεία δείχνει να μην έχει διδαχθεί τίποτα. Κάθε χρόνο γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Το 2022 μέχρι τον Απρίλιο και πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έχουν εκδηλωθεί πάνω από 3.000 πυρκαγιές, αύξηση περίπου 22% σε σχέση με το 2021.

Γνωρίζανε λοιπόν πολύ καλά ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ δυσκολότερο. Συγκεκριμένα από τον Απρίλιο ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών Αλέξανδρος Καραδελής είχε αναφέρει ότι η Πυροσβεστική έχει ελάχιστο προσωπικό και δεν έχουν γίνει καθόλου προσλήψεις. Τα οργανικά κενά υπολογίζονται στις 3.500 με 4.000, ενώ συνταξιοδοτούνται πυροσβέστες χωρίς να αναπληρώνονται με νέους. Ανέφερε επίσης ότι αριθμητικά έχουμε τους πυροσβέστες που είχαμε το 1998! Η τελευταία προκήρυξη των 500 πυροσβεστών από την ΕΜΟΔΕ είναι σταγόνα στον ωκεανό. Χρωστάνε 1.5 εκατ. ρεπό σε 13.000 πυροσβέστες. Δεν τηρούν το νόμο 2011 όπου οι εξάμηνες συμβάσεις μετατρέπονται σε πενταετείς και κάθε 1η Νοεμβρίου μπαίνουν στο ταμείο Ανεργίας του ΟΑΕΔ. Αρκεί να επισημάνουμε ότι τα κράνη τα αγοράζουν μόνοι τους και είναι η τέταρτη χρονιά με την ίδια στολή!

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι από το 2018 έως σήμερα η Πολιτεία σε επίπεδο προσωπικού δεν έκανε όλα αυτά που χρειάζονται για να περιορίσει τον κίνδυνο της πυρκαγιάς. Σε επίπεδο πρόληψης υπάρχουν οι εξής ερωτήσεις:

  • Γιατί δεν έγινε ακόμα ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας του θεσμού του Δασαρχείου;
  • Γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες;
  • Γιατί δίνονται κάθε χρόνο το 84% του προϋπολογισμού στην κατάσβεση με μόλις το 16% στην πρόληψη σύμφωνα με τα στοιχεία της WWF;
  • Γιατί ο προϋπολογισμός της πολιτικής προστασίας στους Δήμους της Ανατολικής Αττικής είναι σταθερά χαμηλός παρότι έχουν να διαχειριστούν τεράστιες δασικές εκτάσεις;

Στις 19 Ιουλίου λίγες ώρες πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά στην Παλλήνη με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ επισκεφθήκαμε το Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών (ΠΥ.Σ.ΕΘ.) Νέου Βουτζά-Προβαλίνθου όπου σε συζήτηση με τον Διοικητή Κυριάκο Δαμιανόγλου διαπιστώσαμε τις εξής ελλείψεις στον κλάδο των εθελοντών: 

  • Χρειάζεται πλήρης κάλυψη από την πολιτεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης στους εθελοντές πυροσβέστες, καθώς επίσης και αποζημίωση των εθελοντών που τραυματίζονται εν ώρα δασοπυροσβεστικής υπηρεσίας. 
  • Χρειάζεται κάλυψη από την πολιτεία των τελών κυκλοφορίας, των ασφαλειών και των εξόδων των διοδίων για τα πυροσβεστικά οχήματα που διαθέτουν οι σύλλογοι εθελοντές.
  • Μοριοδότηση των πιστοποιημένων εθελοντών που εκπαιδεύονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τις εθελοντικές τους δράσεις, όπως συμβαίνει και για τους εθελοντές του Σώματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 
  • Εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4662/2020, σχετικά με την αναβάθμιση του συστήματος εθελοντισμού και της πολιτικής προστασίας.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι τα οχήματα και ο εξοπλισμός που διαθέτουν είναι προϊόν “καταστροφής” των εθελοντικών μονάδων της Αυστρίας.

Ως ΠΑΣΟΚ προτεραιότητα μας είναι η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την θέση του Ευρωβουλευτή ήταν βασικός εισηγητής του προγράμματος RescEU μέσω του οποίου ενεργοποιείται ο μηχανισμός στήριξης των χωρών μελών της Ε.Ε σε έκτακτες περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών. Πέρυσι στις φωτιές της Βόρειας Εύβοιας είδαμε να εφαρμόζεται το πρωτόκολλο ενεργοποίησης του μηχανισμού και να καταφθάνουν περισσότεροι από 1000 πυροσβέστες, 100 οχήματα, 9 αεροσκάφη από τουλάχιστον 8 χώρες της Ε.Ε. Είναι χρέος μας να ενισχύσουμε την Πολιτική Προστασία της χώρας, την Πυροσβεστική υπηρεσία και τις εθελοντικές ομάδες. Λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και δυστυχώς τη βούληση αυτή δεν την διαθέτει ούτε αυτή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Λάζαρος Καραούλης 

Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Δείτε επίσης …