Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Χωρίς master plan o Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ανατολική Αττική (άρθρο στην εφημερίδα ”το ποντίκι”)

Είναι πραγματικά λυπηρό για έναν πρωθυπουργό να παραδέχεται μπροστά στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης  πως τρία χρόνια στο τιμόνι διακυβέρνησης της χώρας δεν έχει ακόμη σχέδιο για την ανάπτυξη μιας από τις μεγαλύτερες περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας, όπως αυτής της Ανατολικής Αττικής.

Αυτό συνέβη τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, όπου ο κ. Μητσοτάκης, μαζί με τον Περιφερειάρχη Αττικής, συνάντησε τους 13 δημάρχους της Ανατολικής Αττικής, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Παλλήνη και συνεχίστηκε σε ένα κομματικό show στους υπόλοιπους σταθμούς του.

Η αδιαφορία και η αδράνεια της κυβέρνησης γιγάντωσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες, με τους δημάρχους να ζητούν λύσεις εδώ και τώρα σε υπόμνημα που κατέθεσαν, ζητώντας μεταξύ άλλων, αύξηση  του προϋπολογισμού, προσλήψεις προσωπικού, μέτρα και επιδοτήσεις για την πολιτική προστασία, διαχείριση των παραλιακών μετώπων από τους δήμους, βασικά έργα υποδομών και μέτρα κατά της εγκληματικότητας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να πει πως πρέπει να υπάρξει ένα master plan για την συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα, αντίθετα οι πολίτες καθημερινά αναζητούν άμεσες λύσεις στα παρακάτω φλέγοντα ζητήματα:

 • O Αθηνοκεντρικός Σχεδιασμός της Αττικής έχει αφήσει πίσω σε υποδομές την Ανατολική Αττική, η οποία έχει έλλειψη στην διασύνδεση των περιοχών μεταξύ τους
 • Η δημιουργία αποχετευτικού δικτύου (δρομολογημένων έργων από το 2014) εν έτη 2022 προχωράει με αργά βήματα και μεγάλες καθυστερήσεις
 • Η συγκοινωνία των πολιτών που ζουν μετά τα 30 χιλιόμετρα από την Αθήνα είναι σχεδόν ανύπαρκτη ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις το εισιτήριο είναι πανάκριβο και πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
 • Τα Κέντρα Υγείας παραμένουν υποστελεχωμένα, με ελλιπή χρηματοδότηση και οι εργαζόμενοι καλούνται να εργαστούν με απλήρωτες υπερωρίες μηνών.
 • Εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, στους δήμους που η πύρινη λαίλαπα κόστισε στο παρελθόν απώλειες ανθρώπων και περιουσιών, η πολιτική προστασία υπεχρηματοδοτείται και  στηρίζεται κυρίως στις εθελοντικές ομάδες, ενώ σύμφωνα με τη WWF το 84% των χρημάτων δίνονται για την καταστολή των φαινομένων και μόλις το 16% στην πρόληψη.
 • Τα συνεχόμενα περιστατικά εγκληματικότητας έχουν κάνει τους κατοίκους να αισθάνονται ανασφάλεια και φόβο, με τα αστυνομικά τμήματα να παραμένουν με ελάχιστο προσωπικό και το 50% αυτού να βρίσκεται σε VIP πρόσωπα.
 • Τα κενά εκπαιδευτικών που υπάρχουν κάθε χρόνο και δεν αντιμετωπίζονται στα ολοήμερα σχολεία των απομακρυσμένων περιοχών της Ανατολικής Αττικής, έχουν σαν αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν χωρίς δασκάλους για μεγάλο μέρος της σχολικής χρονιάς.
 • Τα θλιβερά αυξανόμενα ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων δίνουν αρνητική πρωτιά στην συγκεκριμένη περιφέρεια, τα οποία δημιουργούν βαριά τραυματίες και θανάτους.
 • Οι αποζημιώσεις των πληγέντων στο Μάτι μαζί με την αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών έχουν μειώσει τις ελπίδες σε όλους εκείνους που θέλουν να ξαναδούν τις κατοικίες τους να ξαναγεννιούνται από τις στάχτες.
 • Η καθυστέρηση σχεδίου για το δασικό-χωροταξικό έχει εγκλωβίσει χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους.
 • Αναφέρθηκε ότι έλυσε το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας (άρθρο 44) που προέκυψε από την απλή αναλογική (Νόμος ΣΥΡΙΖΑ), δεν αναφέρθηκε ότι με αυτό τον τρόπο δημιούργησε δημοτικούς συμβούλους θεατές των εξελίξεων, ενισχύοντας το πελατειακό κράτος και την αδιαφάνεια.
 • Δεν απάντησε ότε θα αποζημιωθούν οι αγρότες του Μαραθώνα από την κακοκαιρία «ΕΛΠΙΣ»;
 • Δεν είπε πότε θα δοθεί λύση για την διαρροή εργατών των αγροτών προς άλλες χώρες με καλύτερα μεροκάματα;
 • Δεν ανέφερε πότε θα αποζημιωθούν οι πληγέντες από τις πυρκαγιές της Βαρυμπόμπης του 2021; 

Άξιον απορίας όμως παραμένει γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν χρησιμοποίησε το πραγματικά δυνατό του χαρτί στην προχθεσινή σύσκεψη.

Ο λόγος για την δημιουργία του πολυαναμενόμενου Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής, το οποίο ανακοινώθηκε ότι ξεκινάει από στελέχη της ΝΔ αλλά ο πρωθυπουργός δεν προέβη σε επίσημη ανακοίνωση, ούτε καν αναφορά!

Ο Πρωθυπουργός 3 χρόνια μετά θυμήθηκε την Ανατολική Αττική, εμφανίστηκε όμως χωρίς σχέδιο για την επόμενη μέρα και χωρίς απαντήσεις για τα χρόνια προβλήματα. Οι πολίτες επιζητούν άμεσα λύσεις, τα έργα που διαφήμισε στις κομματικές του συγκεντρώσεις αργούν να υλοποιηθούν και να δημιουργήσουν οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.

Χρειαζόμαστε άμεσα δραστικές λύσεις για την ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων και το ΠΑΣΟΚ καταθέτει καθημερινά σοσιαλδημοκρατικές προτάσεις, άμεσα εφαρμόσιμες, τις οποίες θα επιβάλλουμε την επομένη των εκλογών όταν οι πολίτες μας εμπιστευτούν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.

https://www.topontiki.gr/2022/07/17/choris-master-plan-o-kiriakos-mitsotakis-stin-anatoliki-attiki/?fbclid=IwAR0Rh-KxCul7Cb0u-jSoErcNsjIRu4Ml-YBiHwSrWIsc7HG-vhZ3vn9_sCw

Δείτε επίσης …