Του Λάζαρου Καραούλη
L’etat c’est moi – Το Κράτος είμαι εγώ, η φράση αποδίδεται στον Λουδοβίκο ΙΔ’ Βασιλιά της Γαλλίας, γνωστό ως και «Βασιλιά Ήλιο», που έζησε κατά τον 17ο αιώνα. Από τις πρώτες του ενέργειες ήταν να μειώσει τις αρμοδιότητες και στη συνέχεια να καταργήσει τον θεσμό του Πρωθυπουργού και να πάρει προσωπικά τα ηνία της διακυβέρνησης του γαλλικού βασιλείου. Ο βασιλιάς είχε ανάγκη να πάρει όλη την εξουσία στο πρόσωπό του και να μην αφήσει σε κανέναν άλλον δικαιώματα εξουσίας.
Τυχόν ομοιότητα με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι τυχαία. Συμπτωματικά από τις πρώτες ενέργειες του Πρωθυπουργού το 2019 ήταν η μεταφορά αρμοδιοτήτων των ΕΥΠ, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων.
Το λεγόμενο «Επιτελικό Κράτος», όπως διαβάζουμε στην σελίδα της Βουλής των Ελλήνων, σκοπό έχει μία σύγχρονη επιτελική Δημόσια Διοίκηση, η οποία μετατράπηκε σε «συγκεντρωτικό κράτος» στα χέρια του Πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η χαμηλή επίδοση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση κρίσεων.
Στην Πανδημία θρηνούμε περισσότερους νεκρούς από όσους είχαμε πριν το εμβόλιο ενώ το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι κάτω του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στον τομέα της ενέργειας η Κυβέρνηση καθυστέρησε να πάρει μέτρα να συγκρατήσει τις ανατιμήσεις και το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα Ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Στις κρίσεις της Πολιτικής προστασίας παρότι δημιουργήθηκε και ορθώς, Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην παραχώρηση αρμοδιοτήτων που άπτονται άλλων Υπουργείων με αποτέλεσμα να υπάρχουν επικαλύψεις στις αποφάσεις του Υπουργού, αυξάνοντας τη γραφειοκρατία και μειώνοντας την άμεση παρέμβαση που χρειάζεται ένα επιτελείο να δράσει την κρίσιμη στιγμή.
Τα αποτελέσματα είναι σε όλους γνωστά (Πυρκαγιές – καλοκαίρι 2021, Χιονιάς – Μήδεια 2021, Πλημμύρες – Ιανός 2021, Χιονιάς – Ελπίς 2022).
Από την άλλη πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουμε λίγο πολύ παρόμοια εικόνα, ένα προσωποπαγές κόμμα, με έναν πρώην Πρωθυπουργό, που έχει στριμωχτεί για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια ηγεμονίας (εκλέχθηκε με περίπου 700 ψήφους σε Συνέδριο ΣΥΝ, έναντι 300 του Φ. Κουβέλη). «Επινοεί» τις εκλογές από τα μέλη της βάσης, φυσικά μια διαδικασία που την ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ του 2004 του Γ. Παπανδρέου και ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία το 2009.
Ζητά Εθνικές εκλογές «εδώ και τώρα», βλέποντας το κόμμα του στάσιμο ενώ ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται σε δημοσκοπική άνοδο. Καταθέτει πρόταση μομφής στην Κυβέρνηση για την καταστροφική διαχείριση της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΣ», ελπίζοντας να συσπειρώσει το εσωτερικό του. Το μόνο που ουσιαστικά κατάφερε, ήταν να δώσει σωσίβιο στη Νέα Δημοκρατία.
Καμία συζήτηση δεν έγινε για την «ταμπακιέρα», τι φταίει και η διαχείριση κρίσεων στην πολιτική προστασία κάθε φόρα βαλτώνει; Πότε θα δοθούν πλήρεις αρμοδιότητες στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνδυασμό με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να θωρακίσουμε τη χώρα από πιθανούς νέους κινδύνους;
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η χώρα μας είναι στην πρώτη θέση στην ανεργία των νέων 17-24 ετών, οι μισθοί είναι από τους χαμηλότερους στην ΕΕ, ενώ οι τιμές των ενοικίων είναι απαγορευτικές για τα νέα ζευγάρια. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν απασχόλησαν τους κ. Μητσοτακη και κ. Τσίπρα στην επίμαχη συζήτηση στη Βουλή. Ήταν μια ακόμα κακόγουστη και αδιάφορη «κοκορομαχία», μεταξύ δύο αποτυχημένων πρωθυπουργών.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κρατάει μεγάλες αποστάσεις από την τεχνητή πόλωση, και καθημερινά συμβάλλει με προτάσεις και ερωτήσεις στη Βουλή, κάνοντας παραγωγική αντιπολίτευση, ενώ καταδικάζει απερίφραστα τα απαράδεκτα λεγόμενα (Δούκα, Λιβανού) που αναβιώνουν κακές πελατειακές πρακτικές της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.
Το Κίνημα Αλλαγής πρωτοστατεί στη δημιουργία προτάσεων για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, πιέζοντας την κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες να πάρει γρήγορα μέτρα και να προστατεύσει τους οικονομικά ασθενέστερους.