Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Η Υγεία «νοσεί» στην
Ανατολική Αττική

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να πλήττει την Ελλάδα με την μετάλλαξη Όμικρον να επελαύνει και να αυξάνει τη μεταδοτικότητά της, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες για νοσηλείες λόγω της αλματώδους αύξησης των εισαγωγών και τα δημόσια νοσοκομεία να τίθεται εκτός μάχης εξαιτίας ενδονοσοκομειακής διασποράς.

Για ακόμα μια μέρα η Αττική κατακτά την αρνητική πρωτιά των κρουσμάτων, καταγράφοντας για πολλοστή φορά πενταψήφιο αριθμό μολύνσεων, με περίπου 10.135 κρούσματα, με τα 1.306 στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής.

Την ίδια ώρα αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του υπουργείου να δημιουργηθεί mega εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, σταματώντας τις εφημερίες και την τακτική λειτουργία του νοσοκομείου για έναν μήνα, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της παιδιατρικής κλινικής.

Είναι ακατανόητο ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει ένα από τα μόλις τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, σπρώχνοντας, ουσιαστικά τους πολίτες ξανά προς τον ιδιωτικό τομέα, την ώρα που ανοίγουν τα σχολεία χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας και τη στιγμή που αυξάνονται οι νοσηλείες παιδιών από την επέλαση της Όμικρον.

Ακόμη πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι ένα τριτοβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα υποβαθμίζεται σε πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας, με την απόφαση να πρωτοκολλείται στα κρυφά, ημέρα αργίας (τα Θεοφάνια) για το ελληνικό Δημόσιο.

Από τη μια, προχωρούν σε επιστράτευση ιδιωτών για να συνδράμουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη πίεση από τα περιστατικά κορωνοϊού, χωρίς όμως να προχωρούν στους απαιτούμενους διορισμούς σε προσωπικό. Σε μια περίοδο που η δωρεάν και δημόσια περίθαλψη βάλλεται καθημερινά.

Κανείς δεν αναρωτήθηκε πώς θα εξυπηρετούνται τα παιδιά της περιοχής που χρειάζονται υπηρεσίες υγείας; Την ώρα που θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα στα παιδιατρικά νοσοκομεία για ενδεχόμενη διασπορά του ιού και αύξηση των νοσηλειών παιδιών.

Για το θέμα τοποθετήθηκε μέσω Twitter και ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου, αναφέροντας ότι η εντολή για το «Παίδων Πεντέλης» επιβεβαιώνεται επίσημα από τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Να αναφέρουμε επίσης ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών από 5 έως 11 ετών σε κανένα νοσοκομείο στην Αττική. Οι πρώτες 85.000 δόσεις ήδη υπερκαλύφθηκαν, αφήνοντας εκτεθειμένο τον κ. Θεμιστοκλέους που μας είχε ενημερώσει πως «ήδη άνοιξαν 120.000 ραντεβού μέσα στον Ιανουάριο για παιδιά 5-11 ετών»!

Μεγάλος θυμός προκλήθηκε με τον απίστευτο «Γολγοθά» συμπολιτών μας την περασμένη Τρίτη, που επισκέφτηκαν το Κ.Υ Ραφήνας για μοριακό τεστ.

Καθώς είχαν ανακοινώσει στους ενδιαφερόμενους ότι τελείωσαν τα μοριακά τεστ που είχαν στη διάθεσή τους και αν θέλουν να κάνουν, θα πρέπει να πάνε στα αντίστοιχα κέντρα υγείας Κορωπίου ή Χαλανδρίου!

Στο Κ.Υ Κορωπίου η αναμονή ξεπερνούσε τις 3 ώρες ενώ οι περισσότεροι ήταν από περιοχές της Παλλήνης, Ραφήνας, Μαραθώνα.

Στη σωστή κατεύθυνση ήταν η κοινή πρωτοβουλία των δημάρχων να ζητήσουν ενίσχυση των κέντρων υγείας Ραφήνας και Καλυβίων.

Με προγενέστερη ανακοίνωση το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ είχε αναφερθεί για το ζήτημα: Να μπει τέλος στις ουρές της ταλαιπωρίας και ανώτατη τιμή στα τεστ.

Με τους πολίτες να στέκονται για ώρες σε ουρές – εστίες μόλυνσης και ταλαιπωρίας προκειμένου να κάνουν τα αναγκαία τεστ, αλλά και για την ελάφρυνση της οικονομικής επιβάρυνσης που υφίστανται, το Κίνημα προτείνει:

– Άμεσα περισσότερα σημεία ελέγχου σε δημόσιες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ).
– Διεύρυνση ωραρίου λειτουργίας στα σημεία ελέγχου.
– Aνώτατη τιμή εφτά (7) € για rapid test και 40€ για PCR, τουλάχιστον για τις επόμενες 15 μέρες.
– Ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό και αντίστοιχη μέριμνα για το προσωπικό των εργαστηρίων.

Είναι αδιανόητο για μια περιφέρεια της Αττικής όπως είναι η Ανατολική Αττική, ο πληθυσμός της οποίας αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, να μην υπάρχουν σταθερές δομές, παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, ενώ ακόμα, το Νοσοκομείο να παραμένει στα χαρτιά για πάνω από 3 δεκαετίες.

Δείτε επίσης …