Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Διαλογή Ασθενών ή αλλαγή Πολιτικών;

Οι πρόσφατες κυνικές δηλώσεις του καθηγητή Ιατρικής κ.Πνευματικού για διαλογή ασθενών στο τελικό στάδιο καρκίνου προκάλεσαν σάλο και σοκ στο διαδίκτυο και την κοινωνία. Οι δηλώσεις αυτές σε συνδυασμό με τα τρία τραγικά περιστατικά που κατέληξαν ενώ περίμεναν ασθενοφόρο σε Κω, Νέα Μάκρη και Χαλκιδική επανάφεραν επιτακτικά την ατζέντα για τα θέματα υγείας.

Αν η ανάγνωση της είδησης για την 63χρονη στην Κω που κατέληξε στην καρότσα ενός αγροτικού αφού δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο προκαλεί το κοινό αίσθημα, η ανάγνωση της είδησης ότι 19χρονη έγκυος περίμενε για ώρες ασθενοφόρο στη Νέα Μάκρη (35 χλμ από την Αθήνα) σοκάρει! Η τραγική επίσης είδηση ότι κατέληξε τουρίστρια στην Χαλκιδική ενώ περίμενε και εκείνη ασθενοφόρο, έκανε το γύρο του κόσμου στην αρχή της τουριστικής περιόδου, αλλά το πιο τραγικό είναι ότι αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ ότι πέρυσι είχαμε 4 παρόμοια περιστατικά και ότι οι επαγγελματίες της περιοχής έχουν πιστοποιηθεί στις πρώτες βοήθειες μήπως καταφέρουν να σώσουν όσους περισσότερους μπορούν καθώς υπάρχουν 5 ασθενοφόρα σε όλη τη περιοχή της Χαλκιδικής.

Ήταν τυχαία τα περιστατικά ή τα μόνα; Πριν μερικές εβδομάδες ο γιατρός της Σερίφου είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την υποστελέχωση του ΠΠΙ Σερίφου και την εργασιακή εξάντληση, χαρακτηρίζοντας τους κάτοικους των απομακρυσμένων νησιών πολίτες β’ κατηγορίας. Τεσσάρων ετών μέσα στον Απρίλιο , μεταφέρθηκε από το Καστελλόριζο στην Τουρκία για να χειρουργηθεί! Κατά τον ίδιο μήνα έγκυος έχασε το μωρό της στην Κέρκυρα, καταγγέλλει ότι δεν υπήρχε πτητικό μέσο για αερομεταφορά! Τον ίδιο μήνα, 53χρονος σεκιούριτι της βραδινής βάρδιας στο Ασκληπιείο της Βούλας έπαθε έμφραγμα εν ώρα εργασίας, δεν μπόρεσε να νοσηλευθεί στο Ασκληπιείο, μεταφέρθηκε στο Τζάνειο όπου και τελικά κατέληξε. Ταυτόχρονα όλα τα ραντεβού σε γιατρούς των νοσοκομείων κλείνουν το λιγότερο μετά από 2 μήνες.

Στην Ανατολική Αττική δεν έχουμε Νοσοκομείο. 17 Νοσοκομεία στο Κέντρο της Αθήνας αλλά κανένα σε μία από τις πιο αναπτυσσόμενες περιφέρειες με 700 χιλιάδες και πλέον κατοίκους. Κατά την περίοδο της πανδημίας δεν έκαναν όλα τα κέντρα υγείας PCR τεστ με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι πολίτες σε αποστάσεις και ουρές. Το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό των Κέντρων υγείας της Α’ ΥΠΕ για πάνω από ένα χρόνο δεν είχαν πληρωθεί άπειρες ώρες, δεδουλευμένα, υπερωρίες γεγονός που αποκαταστάθηκε με ερώτηση του ΠΑΣΟΚ και πιέσεις εργαζομένων για μεγάλο διάστημα.

Δεκάδες ασθενοφόρα δωρεά του Ιδρύματος Σ.Νιάρχου παραμένουν παροπλισμένα λόγω έλλειψης ..ανταλλακτικών. Το 2014 έγιναν οι τελευταίες μόνιμες προσλήψεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2016 και από τότε αποχώρησαν 450!

Λείπουν 1600 διασώστες από το ΕΣΥ, 67 περιοχές στην Ελλάδα είναι με ένα ασθενοφόρο, ενώ λείπουν επίσης περίπου 15 χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές όλων των ειδικοτήτων.

Η Κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη φανερά προσηλωμένη στην ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας (είμαστε 3η στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ιδιωτικές δαπάνες) δεν κατεύθυνε την δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Μάτι (10 εκατ. ευρώ) στην δημιουργία νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής αλλά στην δημιουργία πάρκου και αναψυκτήριου!

Στις 25 Ιουνίου το δίλημμα που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες είναι ένα Αυτοδυναμία ή Δωρεάν Δημόσια Υγεία; Παντοδυναμία Νέας Δημοκρατίας ή Αναγέννηση του Ε.Σ.Υ με ισχυρό ΠΑΣΟΚ. Έχουμε την ευκαιρία με το ταμείο ανάκαμψης να δημιουργήσουμε ξανά το Ε.Σ.Υ του Γιώργου Γεννηματά, του Παρασκευά Αυγερινού με αύξηση των δαπανών για την υγεία από το 4% στο 10%, με ισχυρό ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, με σύγχρονα λειτουργικά νοσοκομεία και την δημιουργία ενός νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση των αμοιβών και ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, με προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και κατάργηση του άρθρου 10 του Νόμου 4999/2022.

Θα επιτρέψουμε να συζητάμε εν έτει 2023 για διαλογή ασθενών ή θα κάνουμε την υπέρβαση κάνοντας πράξη την αλλαγή πολιτικών με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τα οικονομικά συμφέροντα;

Λάζαρος Καραούλης

*Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανατολικής Αττικής, Μέλος Κ.Π.Ε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Πηγή: https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/393447_dialogi-asthenon-i-allagi-politikon

Δείτε επίσης …