Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Η Συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κλειδί για ένα ανοιχτό, σύγχρονο, ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα μιλά στην καρδιά του πολίτη.

Η Συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κλειδί για ένα ανοιχτό, σύγχρονο, ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα μιλά στην καρδιά του πολίτη.

Οι εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής – Π.Α.Σ.Ο.Κ έρχονται σε μία κομβική συγκυρία για την πατρίδα μας. Οι προκλήσεις στην υγεία, την οικονομία, την πολιτική προστασία είναι για τους περισσότερους πολίτες υψηλά στην καθημερινή τους ατζέντα.

Η απώλεια της Φώφη Γεννηματά, της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, της μητέρας, της γυναίκας, της αγωνίστριας σε όλα τα επίπεδα συγκλόνισε την Ελλάδα. Η πολυετής άνιση μάχη που έδωσε με τον Καρκίνο, δίδαξε ήθος και αξιοπρέπεια, ενώ ταυτόχρονα έδωσε κουράγιο σε χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες. Ήταν μαχήτρια, έδωσε πολλές μάχες σε προσωπικό αλλά και πολιτικό επίπεδο και κέρδισε σε όλες. «Το θέμα είναι να μπορείς να ζεις, να μη ζεις συνέχεια κάτω από τη σκιά και την αγωνία και το φόβο», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της και πράγματι η ίδια κοίταξε κατάματα τους φόβους της και έζησε μία γεμάτη ζωή. Ακόμα και τις τελευταίες ώρες στο Νοσοκομείο η σκέψη της ήταν στο κόμμα που έδωσε όλες τις δυνάμεις να μεγαλώσει αλλά και να υπάρξει την επόμενη μέρα με ενότητα «Πρέπει να ενώσουμε την παράταξη, αν δεν υπερβούμε τις αντιθέσεις μας θα διαλυθούμε» είχε πει το 2017 και πέτυχε την μεγάλη συμμετοχή των πολιτών με 212.000 ψήφους. Κράτησε ίσες αποστάσεις τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ σε μία περίοδο με έντονες πολιτικές πιέσεις καταφέραμε να είμαστε τρίτος πόλος το 2019.

Οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στους τομείς της υγείας, της οικονομίας, της πολιτικής προστασίας δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα αλλά τα επιδεινώνουν. Στον τομέα της υγείας το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει μείνει πολύ πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των επιστημόνων, ενώ η περαιτέρω θωράκιση των δημοσίων νοσοκομείων είναι επιτακτική ανάγκη. Στον τομέα της οικονομίας η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση του αφορολόγητου για τις γονικές παροχές στο εξωπραγματικό όριο των 800.000 ευρώ ανά γονέα δηλαδή 1.6 εκατ.ευρώ για τους δύο γονείς, η οποία στοχεύει προφανώς στην ενίσχυση της υψηλής τάξης και όχι της μικρομεσαίας.

Η πολιτική προστασία έμεινε.. «απροστάτευτη» το καλοκαίρι. Τρεις φορές περισσότερες εκτάσεις κάηκαν στην Ιταλία, 8,5 φορές περισσότερες στην Ελλάδα σε σχέση με πέρυσι. Παρά τα «αυξημένα» μέσα δεν αποφύγαμε την καταστροφή. Πότε θα συζητήσουμε σε ένα ευρύτερο διακομματικό επίπεδο για πως θα θωρακίσουμε τη χώρα από τα φαινόμενα πυρκαγιάς, αποτελεσματικά με επαρκή εναέρια και επίγεια μέσα;
Δεν μπορεί από την μία πλευρά να δίνουμε δις ευρώ σε εξοπλιστικά προγράμματα και εσωτερικά να υστερούμε σε πυροσβεστικά αεροπλάνα ή αντιπλημμυρικά έργα. Δεν μπορεί δήμος να δίνει «πειραματικά» 2 εκατομμύρια ευρώ για τον «Μεγάλο περίπατο» και να γινόμαστε μάρτυρες πλημμύρας σε περιοχές της Αθήνας.

Από την άλλη η σημερινή αντιπολίτευση του κ.Τσίπρα κατηγορεί την κυβέρνηση για αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων ενώ «ξεχνάει» ότι η δική του κυβέρνηση το 2015 αύξησε τους μετακλητούς σε 1000 επιπλέον. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ούτε την αφαίμαξη των επιχειρήσεων κατά την τετραετία 2015-2019 ούτε τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας που είχε στη Μάνδρα και στο Μάτι.

Το ισχυρό κοινωνικό κράτος είναι το δίκτυ ασφαλείας των πολιτών σε περιόδους κρίσης και η πανδημία ανέδειξε αυτή την πολιτική σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ αυτών και η Γερμανία στις πρόσφατες εκλογές τους αναδεικνύοντας το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD πρώτο σε ψήφους. 

Τα ζητήματα της Πανδημίας, Κλιματικής κρίσης, της Πράσινης Ανάπτυξης, της δίκαιης κοινωνίας, της διαγενεακής ισότητας, της ενοποίησης ευρωπαϊκών αμυντικών δυνάμεων, της λειτουργίας ενός θεσμικού δημοκρατικού κράτους, ξεπερνούν την ίδια την χώρα και μπορούν αντιμετωπιστούν σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο.

Σε αυτές τις προκλήσεις το Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει απαντήσεις. Η νέα εκλογική διαδικασία βάζει στην καρδιά του κάθε σοσιαλδημοκράτη το ερώτημα: ποιος μπορεί να κάνει την παράταξη μεγάλη ξανά; Ποιος μπορεί να φέρει αέρα ανανέωσης στον πληγωμένο χώρο της Κεντροαριστεράς και να τον ενώσει;

Θεωρώ ότι σε αυτό το ερώτημα απαντά η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι ένα φωτεινό παράδειγμα Ευρωπαίου πολιτικού που μεταξύ άλλων συνέβαλε καθοριστικά στην δημιουργία του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, τον οποία φέτος το καλοκαίρι χρειαστήκαμε σαν χώρα.

Η στρατηγική του σκέψη και το ήθος του Νίκου Ανδρουλάκη θα φέρουν έναν άλλον αέρα στον κεντροαριστερό χώρο. Είναι ένας πολιτικός που με συνέπεια και σταθερότητα έμεινε και στήριξε τον χώρο τις δύσκολες εποχές, ενώ διαθέτει ισχυρή επιστημονική ομάδα γύρω του, σε επιστημονικούς συλλόγους, επιμελητήρια και κοινωνία που θα συμβάλουν στην ανανέωση της επόμενη μέρα.

Μέσα από το τραγικό γεγονός της απώλειας της Φώφης Γεννηματά προέδρου του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, οφείλουν όλοι οι υποψήφιοι να σταθούν αντάξιοι των περιστάσεων, και ενωμένοι την επόμενη μέρα να εργαστούν σκληρά για την ανοικοδόμηση της δημοκρατικής παράταξης.

Τέλος ο χώρος της ευρύτερης κεντροαριστεράς έχει την ευκαιρία να αγκαλιαστεί ξανά από το λαό και να προσφέρει την αφετηρία αναγέννησης και ανασυγκρότησης όχι μόνο του κομματός τους αλλά και συνολικά της πολιτικής ζωής της χώρας.

Αλλάζουμε, κερδίζουμε #mazi

 

Λάζαρος Καραούλης

Ιδρυτικό μέλος ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ

Δείτε επίσης …