Η πρόσφατη κακοκαιρία ΕΛΠΙΣ όπως την βιώσαμε όλοι, φανέρωσε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, τις αδυναμίες της κρατικής μηχανής , εγκλώβισε οδηγούς , άφησε χωρίς ρεύμα χιλιάδες σπίτια και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε εκατοντάδες θερμοκήπια παραγωγών του Μαραθώνα και της γύρω περιοχής.
Οι αγρότες του Μαραθώνα βρίσκονται σε απόγνωση καθώς μέσα σε λίγες ώρες είδαν τους κόπους μια ολόκληρης χρονιά, να θάβονται κάτω από το χιόνι και τον παγετό.
Είναι επιτακτική ανάγκη ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών, να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, προκειμένου οι πληγέντες αγρότες να λάβουν, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς καθυστερήσεις και στο ακέραιο τις αποζημιώσεις που δικαιούνται για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.
Από την πρώτη στιγμή της καταστροφής ήρθαμε σε επικοινωνία με το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα και τον μαχητικό πρόεδρο Αλέκο Βάρσο. Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου οργανώσαμε την επίσκεψη κλιμακίου του
Κινήματος Αλλαγής αποτελούμενο από τον βουλευτή και Υπεύθυνο του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανδρέα Πουλά, τον Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγή Μανώλη Χριστοδουλάκη, τον Περιφερειακό σύμβουλο και μέλος ΚΠΕ, Γιάννη Σμέρο, με τα μέλη της Ν.Ε Ανατολικής Αττικής Χρήστο Δραγώτη και τον υπογράφοντα.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα με τον Πρόεδρο Αλέκο Βάρσο και τον Αντιπρόεδρο Δημήτρη Μάμαλη ενημερωθήκαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής και είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε από κοντά το μέγεθος των ζημιών στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Στον Σύλλογο είναι μέλη 350 παραγωγοί
–χωρίς να υπολογίζονται και κάποιες μεγάλες εγκαταστάσεις (σ.σ. θερμοκήπια) που προμηθεύουν και την Κεντρική Λαχαναγορά και σούπερ μάρκετ– οι οποίοι σε καθημερινή βάση μέσω των λαϊκών αγορών διοχετεύουν περίπου 400 τόνους οπωροκηπευτικών, οι καλλιέργειες με θερμοκήπια είναι περίπου 3.000 στρέμματα, «χωρίς να υπολογίζουμε σε αυτά τα ανθοκήπια» και οι «υπαίθριες καλλιέργειες είναι πάνω από 40.000 στρέμματα».
Εξαιτίας των ελλείψεων στα συγκεκριμένα αγαθά , υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να γίνουν εισαγωγές από μεσάζοντες και οι τιμές να φτάσουν στα ύψη, για το λόγο αυτό η Κυβέρνηση πρέπει να σπεύσει να πάρει άμεσα μέτρα και να δοθούν αποζημιώσεις.
Σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός έχει περάσει το 5,5%, το κόστος ρεύματος καλπάζει παρασύροντας χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες της αγοράς οι αγρότες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος παραγωγής, ειδικά με την αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, καθώς και τις τεράστιες αυξήσεις σε λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα και προϊόντα κατασκευής.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε: αύξηση στη θειική αμμωνία στα 24 ευρώ από τα 11 που είχε πέρυσι (τα 40 κιλά), ασβεστούχα 32 ευρώ από 13,5 που είχε πέρυσι (τα 40 κιλά), 50-60% αύξηση στα φυτοφάρμακα, στο λίπασμα και σε πολλά απαραίτητα προϊόντα για την παραγωγή.
Αν συνυπολογίσουμε και τους υπόλοιπους παράγοντες (μεταφορικά, ηλεκτρικό ρεύμα, εργατικό κόστος) γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι ενα μετρο που αυτή τη στιγμή δεν ανακουφίζει αυτούς τους ανθρώπους, ούτε τους βοηθά να ορθοποδήσουν.
Άλλο ένα στοιχείο ότι χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα για την συγκράτηση και της ενεργειακή κρίσης είναι η Έκθεση του Παρατηρητηρίου του ΕΛΙΑΜΕΠ, βάσει της οποίας, η Αθήνα κατέχει την Πρωτιά στον μηνιαίο ρυθμό αύξησης των τιμών τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και του φυσικού αερίου (22% και 16% αντίστοιχα) τον Δεκέμβριο του 2021.
Επιβάλλεται η άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για την διασφάλιση της συγκράτησης του κόστους διαβίωσης και παραγωγής, προς αυτή την κατεύθυνση το Κίνημα Αλλαγής καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις και διεκδικεί την υλοποίηση τους,τόσο εντός όσο και εκτός βουλής.