Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

9 μήνες Απλήρωτες οι Υπερωρίες των Νοσηλευτρών των Κέντρων Υγείας της 1η Υ.Π.Ε.

Τίτλος: Λάζαρος Καραούλης: 9 μήνες Απλήρωτες οι Υπερωρίες των Νοσηλευτρών των Κέντρων Υγείας της 1η Υ.Π.Ε.

Παρέμβαση στην συζήτηση για νέο νοσοκομείο του τομέα υγείας του ΚΙΝΑΛ Ανατολικής Αττικής που έγινε την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου στον φιλόξενο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Ραφήνας, έκανε ο Λάζαρος Καραούλης μέλος Γραμματείας Έρευνας Καινοτομίας ΠΑΣΟΚ και μέλος ΚΙΝΑΛ, για τις απλήρωτες υπερωρίες εννέα μηνών των νοσηλευτών-security-καθαριστριών των Κέντρων Υγείας της 1ης Υ.Π.Ε.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του :

Η Υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό.

Η Δημόσια Υγεία και η δημιουργία του ΕΣΥ επί ΠΑΣΟΚ είναι μια κατάκτηση μεγάλων κοινωνικών αγώνων που πήραν σάρκα και οστά με την μεταρρύθμιση «Γεννηματά» όπως έμεινε στην ιστορία.

Την δεκαετία του ’90 για τους κάτοικους του Μαραθώνα η δημόσια υγεία ήταν συνδεδεμένη με το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, όπου εκείνη την εποχή έσφυζε από γιατρούς, παιδιάτρους, παθολόγους, και γιατροούς πολλών ειδικοτήτων, οι οποίοι καλύπτανε ένα μεγάλο ποσοστό των ιατρικών περιπτώσεων εκτός από τα βαριά περιστατικά.

Τα τελευταία 10 χρόνια η Υγεία στην περιοχή μας και ιδιαίτερα η πρωτοβάθμια φροντίδα πέρασε σε Υποχρηματοδότηση, Υποστελέχωση, δημιουργώντας προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής που επιζητούσαν δωρεάν περίθαλψη και αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιωτικές λύσεις.

Η Πανδημία μας βρήκε για άλλη μια φορά απροετοίμαστους, ανοχύρωτους.

Η Κυβέρνηση δεν ακολούθησε πρακτικές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, καθυστέρησε στην λήψη σημαντικών πρωτοβουλιών για τον εμβολιασμό του πληθυσμού – δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη του κόσμου ενώ έκλειναν το μάτι στους ανεμβολίαστους μαζί με την ανεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν πάμε όμως στο θέμα της δημιουργίας νέου Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, πρέπει να καταλάβουμε ότι χρειαζόμαστε σταθερή παροχή υψηλών προδιαγραφών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής μας.

Έχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι αυτό θα το κάνει πράξη; Προσωπικά δεν έχω καμία.

Πρώτον στις 5 Ιανουαρίου ανέφερα δημόσια ότι το Κέντρο Υγείας Ραφήνας δεν έχει μοριακά τεστ για τους πολίτες ενώ τους έστελνε στο Κ.Υ Καλυβίων περιμένοντας πάνω από 3 ώρες, για να πάρουμε την απάντηση από τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας ότι οι πολίτες φταίνε που κάνουν πολύ συχνά! Θα μπορούσε ο διευθυντής να έπαιρνε την ευκαιρία να ζητήσει περισσότερο προσωπικό για τα PCR tests για να μπορέσει να ανταπεξέλθει αλλά δεν το έκανε. Ευτυχώς το έκαναν οι Δήμαρχοι Ραφήνας και Καλυβίων στέλνοντας επιστολή στον Υπουργό και τους εμπλεκόμενους για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας Καλυβίων και Ραφήνας τα οποία έχουν τριπλό ρόλο:

·       ως κέντρα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

·       ως Κέντρα Αναφοράς Covid-19 από την πρώτη φάση της πανδημίας,

·       καθώς και ως Εμβολιαστικά Κέντρα από τις 15/2/2021 χωρίς να έχουν ενισχυθεί επαρκώς με το κατάλληλο επιπλέον προσωπικό.

Δεύτερον στις 19 Ιανουαρίου καταδικάσαμε την απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να αφαιρέσει από τις εφημερίες το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης με σκοπό να το κάνει Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο την στιγμή της ανόδου των κρουσμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο, φέρνοντας άλλο ένα πλήγμα στην περίθαλψη της Ανατολικής Αττικής.

Ως Κίνημα Αλλαγής διεκδικούσαμε και διεκδικούμε :

– Άμεσα περισσότερα σημεία ελέγχου σε δημόσιες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ).
– Διεύρυνση ωραρίου λειτουργίας στα σημεία ελέγχου.
– Ανώτατη τιμή εφτά (7) € για rapid test και 40€ για PCR, τουλάχιστον για τις επόμενες 15 μέρες.
– Ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό και αντίστοιχη μέριμνα για το προσωπικό των εργαστηρίων.

Συνεχίζουμε όμως και αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα στα Κέντρα Υγείας και πρώτα σε αυτά τα προβλήματα πρέπει να εστιάσουμε.

Στη Νέα Μάκρη για παράδειγμα όσο αναφορά το προσωπικό είναι 3 μόνιμοι υπάλληλοι ενώ έπρεπε να είναι 6-8 και 1-2 επικουρικοί. Υπάρχει Ακτινολόγος αλλά δεν έχουμε τεχνολόγο ακτινολόγο τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα περιπτώσεις όπως λοίμωξη αναπνευστικού ή κάποιο κάταγμα να μην μπορεί να γίνει ακτινογραφία επιτόπου.

Δεν έχουμε μικροβιολόγο, βοηθό μικροβιολόγου με αποτέλεσμα τα PCR που θα μπορούσαν να αποφορτίσουν το Κ.Υ Ραφήνας να μην μπορούν να γίνουν τοπικά.

Δυο γιατροί, ένας χειρούργος και ένας γενικός ιατρός είναι με αναστολή και δεν έχουν καλυφθεί αυτές οι ελλείψεις εδώ και μήνες!

Το πιο σημαντικό όμως όλων και είναι σοβαρό, εδώ απευθύνομαι στον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας ΚΙΝΑΛ κα. Κατρίνη:

Για 9 μήνες το νοσηλευτικό προσωπικό – security – καθαρίστριες δεν έχουν πληρωθεί ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ-ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ-ΣΚ ενώ δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαραίτητες διαδικασίες για να προχωρήσουν οι πληρωμές τους και αυτό αφορά όλα τα Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ.

Αυτό είναι νομίζω μεγάλο σφάλμα της κυβέρνησης που θα έπρεπε αυτούς τους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή να τους φροντίζει και να τους προστατεύει. Αντίθετα κάνει μεταρρυθμίσεις στον ΕΦΚΑ για να προσλάβει Υψηλά Αμειβόμενα στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα. Δίνοντας για άλλη μια φορά πολλά στους λίγους.

Επίσης λήγουν οι συμβάσεις των Security που υπάγονται στις ΥΠΕ οι οποίοι πλέον είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εργατικού δυναμικού του Κέντρου Υγείας.

Τέλος να έρθω στο θέμα του Νοσοκομείου που για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους φαντάζει άπιαστο όνειρο για τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής μιας έκτασης 1 εκατ. Τετρ.χλμ και πάνω από 500.000 κατοίκων.

Υπήρχε μία ελπίδα με την χορηγία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την δημιουργία του Νοσοκομείου αλλά για άλλη μια φορά οι προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι η θωράκιση της δωρεάν δημόσιας υγείας.

Προσωπικά σύμφωνα με τα παραπάνω που σας ανέφερα είμαι απαισιόδοξος όσον αναφορά στη δημιουργία νέου δημόσιου Νοσοκομείου με αυτήν την Κυβέρνηση. Θεωρώ όμως ότι πρέπει να ενισχύσουμε πρώτα από όλα τα Κέντρα Υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό να ανταποκρίνονται στο δύσκολο έργο που έχουν καθημερινά και παράλληλα να πραγματοποιηθούν μελέτες ένταξης του συγκεκριμένου στο ταμείο Ανάκαμψης.

Εξαιρετική επιτυχία είχε το Προσκλητήριο του Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής στην Ραφήνα. Είμαστε παρόντες για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των πολιτών στην Ανατολική Αττική για Νοσοκομειακή Περίθαλψη. Η Υγεία είναι υπόθεση ζωής και όχι πεδίο μικρόκομματικων παιχνιδιών.Η ανάγκη για νοσοκομειακή περίθαλψη στην Ανατολική Αττική είναι κατά κοινή ομολογία από όλους τους συνομιλητές άμεση και επιτακτική ανάγκη.

Στη χθεσινή συζήτηση παρευρέθηκαν οι : Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, ο γραμματέας της Κ.Ε Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελο Μπουρνούς, ο πρώην Δήμαρχος Ραφήνας Βασίλης Μπιστικίδης, ο πρώην Δήμαρχος Αχαρνών Σωτήρης Ντούρος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Σπύρος Αδαμόπουλος, Γίαννης Σμέρος, Νίκος Ανδρουλακάκης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ Παλλήνης Κωστής Σμέρος, από τον Δήμο Μαραθώνα ο Νίκος Κανελλόπουλος μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής, ο Βαγγέλης Γραβριελάτος και ο γράφοντας, ο Πρόεδρος του Τ.Σ Ανθούσας κο Κ.Μαρκουλή, το μέλος του Τ.Σ Ανθούσας Σοφία Καλλέ, το μέλος του Π.Σ ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μπουλμπασάκος, ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και Δ.Σ Ραφήνας Γεράσιμος Βουδούρης, η Δημοτική Σύμβουλος Ραφήνας Μαρία Αποστολάκη.

Ιδιαίτερη χαρά πρόσθεσε η παρουσία του πρώην Υπουργού Άμυνας ΠΑΣΟΚ, ο αειθαλής Πτέραρχος Δημήτρης Αποστολάκης.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο αναπληρωτής γραμματέας του Τομέα Υγείας του ΚΙΝΑΛ και έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στα θέματα υγείας Σωτήρης Ζώτος.

Θερμές ευχαριστίες για την οργάνωση στη Γραμματέα της τοπικής οργάνωσης ΚΙΝΑΛ Κατερίνα Χατζηπαράσχου.

Λάζαρος Καραούλης

Μέλος Κινήματος Αλλαγής Ανατολικής Αττικής

Μέλος Γραμματείας Έρευνας-Καινοτομίας-startup ΠΑΣΟΚ

Δείτε επίσης …