Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Συνέντευξη στην εφημερίδα Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΑΡΑΟΥΛΗ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

-Κύριε Καραούλη, ως μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, θα ήθελα τη γνώμη σας για την καταγγελία του Προέδρου του κόμματός σας για την προσπάθεια παρακολούθησης του κινητού του. 

Είναι μια υπόθεση η οποία μας γυρίζει ως χώρα στο σκοτεινό παρελθόν των παρακολουθήσεων, ενώ τα ταυτόχρονα μας διασύρει διεθνώς.  Την ευθύνη την έχει, ατόφια, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ. Αν και προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη, τα γεγονότα τους διέψευσαν. Αποδείχθηκε ότι προσπάθησαν να τον παγιδεύσουν με το λογισμικό Predator και να κάνουν ρομπότ το κινητό τηλέφωνο του υποψήφιου, τότε, για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την ίδια περίοδο η ΕΥΠ ζήτησε την παρακολούθησή του, κατά παράβαση του άρθρου 61 παρ.3 περί βουλευτικού απορρήτου (Βενιζέλος Ε. 08/06). Είναι αδιανόητο σε μία δημοκρατική χώρα η ΕΥΠ υπό τον Πρωθυπουργό να ζητά την παρακολούθηση Έλληνα Ευρωβουλευτή και υποψηφίου του τρίτου πολιτικού κόμματος. Υπάρχουν βαριές ευθύνες και ζητάμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει για ποιον λόγο ζήτησαν την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη; -Οι διαρροές ότι ζήτησαν οι χώρες Ουκρανία και Αρμενία, διαψεύστηκαν επίσημα από τις πρεσβείες τους. Ποιοι αγόρασαν και χρησιμοποιούν το λογισμικό υποκλοπών Predator;

Η υπόθεση αυτή για εμάς είναι ζήτημα λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και θα την πάμε μέχρι τέλους, ζητάμε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να διαλυθούν όλες οι σκιές.

– Πώς κρίνετε τις ενέργειες της Κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας που φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα;

Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν ήθελε να δει την πραγματικότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Να θυμήσουμε ότι από τον Δεκέμβριο μιλούσαμε για κύμα ακρίβειας και πληθωρισμό και ο Υπουργός Ανάπτυξης έλεγε δεν υπάρχει τίποτα από αυτά και μάλιστα ο ίδιος υποστήριζε ότι έβγαζε selfies στα σούπερ μάρκετ που έμπαινε να ψωνίσει. Ο πληθωρισμός πέρασε το 12% τον Ιούνιο μειώνοντας δραματικά το εισόδημα των χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων και όλων των μη προνομιούχων. Με το ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήσαμε καμπάνιες ενημέρωσης σε όλη τη χώρα μοιράζοντας τις θέσεις μας οι οποίες είναι: μείωση ΦΠΑ βασικών αγαθών κατανάλωσης, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, επιστροφή του ΕΚΑΣ που έκοψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Οι θέσεις αυτές αποτελούν ανάχωμα στην αύξηση του πληθωρισμού και συγκράτηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα, όπου να μπορούν να ανταποκριθούν οι πολίτες.

– Κεφάλαιο εκλογές. Όποτε και αν αυτές γίνουν, το κόμμα σας εμφανίζει, αν και αποδυναμωμένη το τελευταίο διάστημα, προοπτική μεγάλης ανόδου στο εκλογικό σώμα. Πιστεύετε ότι θα καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να διατηρήσει αυτά τα νούμερα και στην κάλπη;

Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε δυναμικά αφού το στήριξαν και το εμπιστεύτηκαν 270.000 πολίτες στις εκλογές προέδρου και 180.000 για τις εσωκομματικές μας διαδικασίες πριν το συνέδριο. Αυτή η μαζική προσέλευση στις κάλπες αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις διπλασιάζοντας σχεδόν τα ποσοστά μας, την ίδια στιγμή που τα δύο μεγάλα κόμματα δείχνουν να χάνουν συνεχώς δυνάμεις. Συνεπώς θεωρώ ότι το βράδι των εκλογών θα υπάρξουν αρκετές εκπλήξεις και είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε στην πλευρά των νικητών.

– Έχει ακουστεί το όνομά σας για μία θέση στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής. Είστε σε θέση να γνωρίζετε αν το ψηφοδέλτιο έχει κλείσει και πότε θα ανακοινωθούν οι τελικές υποψηφιότητες;

Έχω θέσει στην διάθεση της επιτροπής ψηφοδελτίων το πολιτικό και επαγγελματικό βιογραφικό μου, παράλληλα δηλώνω παρών στους καθημερινούς αγώνες, μαζί με συντρόφους και τους κοινωνικούς φορείς, για δημοκρατία, ισχυρό κοινωνικό κράτος, πατριωτική εξωτερική πολιτική αλλά και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Ανατολικής Αττικής.

– Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική και πώς θεωρείτε ότι μπορείτε να προσφέρετε στον τόπο σας, καθώς κατάγεστε και από τον Μαραθώνα.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Μαραθώνα, ενώ δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στη Νέα Μάκρη με ένα κατάστημα που διαθέτω. Ο πατέρας μου ήρθε από πολύ μικρός στον Μαραθώνα για να εργαστεί, όπως όλη η οικογένεια μας στα λουλούδια του Φλεριανού (δεκαετία 60). Είμαι πολιτικά ενεργός από τα φοιτητικά μου χρόνια, όπου τότε το κύριο  πρόταγμα ήταν να μην είμαστε η γενιά που ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Έχω συνδράμει από πολλές διαφορετικές θέσεις στην δημοκρατική παράταξη, αγωνίζομαι για να έχει η γενιά μας ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, την αγορά εργασίας, για τα νέα ζευγάρια όπως επίσης να κάνουμε πράξη την πολιτική Ανανέωση. Παράλληλα έχω ασχοληθεί με τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής ήμουν Πρόεδρος Καρδιτσιωτών Αττικής και είμαι εν ενεργεία Γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «η Πανθεσσαλική Στέγη». Όπως καταλαβαίνετε η πολιτική ενασχόληση, τα κοινά, η προσφορά είναι στο DNA μου.

-Η περιοχή σας, όπως και η υπόλοιπη Ανατολική Αττική, δοκιμάζεται σχεδόν κάθε χρόνο από τις πυρκαγιές, με πιο πρόσφατα παραδείγματα τις φωτιές σε Βούλα και Πεντέλη. Πού πρέπει, τελικά, να αναζητηθούν οι ευθύνες;

Αυτή τη φορά στην περιοχή της Πεντέλης κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους, καταστράφηκαν σπίτια σε Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακα, Παλλήνη παρότι πάνω από 450 πυροσβέστες επιχειρούσαν στην περιοχή και δεκάδες εθελοντές σε επιφυλακή, τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή. 4 χρόνια μετά το Μάτι και η Πολιτεία δείχνει να μην έχει διδαχθεί τίποτα. Κάθε χρόνο γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Το 2022 μέχρι τον Απρίλιο και πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έχουν εκδηλωθεί πάνω από 3.000 πυρκαγιές, αύξηση περίπου 22% σε σχέση με το 2021.

Υπάρχουν ευθύνες καθώς για εμάς σύμφωνα και από τις επισκέψεις στα κλιμάκια των πυροσβεστικών σταθμών που κάναμε και μιλήσαμε με πυροσβέστες και εθελοντές, το νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης δεν έχει ξεκάθαρες αρμοδιότητες, δεν έχουν εκσυγχρονίσει τον απαρχαιωμένο θεσμό του Δασαρχείου, δεν δίνουν αρκετά χρήματα στην πρόληψη (μόνο το 16%), δεν προσλαμβάνουν αρκετό προσωπικό στην πυροσβεστική, δεν αυξάνουν τον προϋπολογισμό στην πολιτική προστασία των δήμων και πολλά ακόμα τα οποία η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει την πολιτική βούληση να τα κάνει πράξη

– Τέλος, με δεδομένο ότι η Ανατολική Αττική είναι μια περιφέρεια με πολλούς δήμους και μεγάλες ανομοιογένειες, ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα προβλήματα αλλά και ποια τα πλεονεκτήματα της περιοχής;

Ο κάθε δήμος έχει τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά στο σύνολο της η Ανατολική Αττική πάσχει από έλλειψη σχεδιασμού υποδομών και ισόρροπης βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο Μητσοτάκης στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Παλλήνη παραδέχθηκε ότι λείπει ένα master plan για την Ανατολική Αττική. Είναι γεγονός ότι η Αττική έχει σχεδιαστεί με επίκεντρο την Αθήνα (Αθηνοκεντρικός σχεδιασμός) ήδη από τη δεκαετία του 2000, ο οποίος πρέπει να αλλάξει με έμφαση την περιφερειακή ανάπτυξη και την αποκέντρωση. Να δημιουργηθούν υποδομές αντίστοιχων των ευρωπαϊκών χωρών, να επιτευχθεί η διασύνδεση των περιοχών μεταξύ τους και να αξιοποιηθούν τα αγροτικά, τουριστικά, χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, αυτό είναι το όραμα μου για την Ανατολική Αττική.

Κυρία Γκούρλια, να σας ευχαριστήσω για την συζήτηση που είχαμε και να σας συγχαρώ για τον καθημερινό αγώνα που κάνετε για αξιόπιστη ενημέρωση των αναγνωστών σας μέσα από την εφημερίδα και την ιστοσελίδα σας.

Δείτε επίσης …