Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Υποβαθμίζεται συνεχώς η Πρωτοβάθμια Υγεία στην Ανατολική Αττική

Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε την πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, από την επέλαση της παραλλαγής “Όμικρον” σε συνδυασμό με την “Δέλτα”.

Στην Ανατολική Αττική η κατάσταση κάθε βδομάδα που περνάει είναι χειρότερη από άποψη κρουσμάτων, ενώ η κυβέρνηση βαδίζει χωρίς σχέδιο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, υποβαθμίζοντας καθημερινά τις υπηρεσίες που παρέχουν οι υφιστάμενες δομές στους κατοίκους της περιοχής.

Από τις 5 Ιανουαρίου μέ άρθρο στην έγκυρη ιστοσελίδα σας (Dimotisnews.gr) κάναμε γνωστή την έλλειψη στα μοριακά τεστ που έχει προς διάθεση το Κ.Υ Ραφήνας, με συνέπεια να στέλνουν τους ασθενείς στο κέντρο Υγείας Καλυβίων, όπου αναγκάστηκαν να περιμένουν πάνω από 3 ώρες για ένα μοριακό τεστ. Η απάντηση του Διευθυντή του Κ.Υ Ραφήνας ήταν ότι “τα μοριακά τελείωσαν (είχαν φτάσει να κάνουν 1200 τεστ την ημέρα) λόγω υπερβολικής χρήσης εκ μέρους των ενδιαφερόμενων πολιτών!”. Αναρωτιούνται οι πολίτες τι θα έπρεπε να κάνουν, όταν τους ανακοινώνουν στα ΜΜΕ ότι τα rapid test δεν ανιχνεύουν την Όμικρον; Γιατί ο διευθυντής δεν ζήτησε ενίσχυση του Κέντρου Υγείας με προσωπικό και περισσότερα Μοριακά Τεστ για να διευκολύνουν τους επισκέπτες του Κ.Υ αντί να κάνει υποδείξεις;

Στην σωστή κατεύθυνση ήταν, δύο μέρες μετά, η πρωτοβουλία-κοινή επιστολή των Δημάρχων Ραφήνας και Σαρωνικού, στον Υπουργό και Υφυπουργό Υγείας όπου μιλούν για υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας καθώς όπως είναι γνωστό τα Κ.Υ Καλυβίων και Ραφήνας παίζουν τριπλό ρόλο:

1. ως κέντρα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

2. ως Κέντρα Αναφοράς Covid-19 από την πρώτη φάση της πανδημίας, καθώς και

3. ως Εμβολιαστικά Κέντρα από τις 15/2/2021 χωρίς να έχουν ενισχυθεί επαρκώς με το κατάλληλο επιπλέον προσωπικό.

Τελευταίο χτύπημα στην πρωτοβάθμια Υγεία της περιοχής μας ήταν η ακατανόητη απόφαση του υπουργείου να δημιουργηθεί mega εμβολιαστικό κέντρο για παιδιά στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, σταματώντας επ’αόριστον τις εφημερίες και την τακτική λειτουργία του νοσοκομείου! Οι εργαζόμενοι της παιδιατρικής κλινικής προχώρησαν σε στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις ενώ βρεθήκαμε τη Δευτέρα 10/1, στο πλευρό τους με κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής αποτελούμενο από τον Γιάννη Σμέρο, Περιφερειακό Σύμβουλο Ανατολικής Αττικής και Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, τον Σωτήρη Ζώτο, Αναπληρωτή Γραμματέα Τομέα Υγείας και Μάκη Παπανικολάου στέλεχος Κινήματος Παλλήνης.

Είναι ακατανόητο ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει ένα από τα μόλις τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, σπρώχνοντας ουσιαστικά τους πολίτες, προς τον ιδιωτικό τομέα, με τα σχολεία ανοιχτά με χαλαρά πρωτόκολλα και τη στιγμή που αυξάνονται οι νοσηλείες παιδιών από την παραλλαγή της “Όμικρον”. Ακόμη πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι ένα τριτοβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα υποβαθμίζεται σε πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας, με την απόφαση να πρωτοκολλείται στα κρυφά, ημέρα αργίας (Θεοφάνια) για το Ελληνικό Δημόσιο.

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ανοικτό Παίδων Πεντέλης σε εφημερίες ήταν ο Δήμαρχος Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος αλλά και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο όπου με απόφασή του εξέδωσε ψήφισμα για την άμεση ανάκληση της Απόφασης του Υπουργείου Υγείας, για την προσωρινή αναστολή των εφημεριών του Γ/Ν Παίδων Πεντέλης.

«Ζούμε το θέατρο του παραλόγου» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι ενώ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και απαιτούν το Νοσοκομείο να συνεχίσει να έχει εφημερίες και παράλληλα να εξυπηρετεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα που του αναλογεί.

Μετά την αναστολή εφημεριών τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε από μια κυβέρνηση που την περίοδο της πανδημίας κύριο μέλημα της είναι η στήριξη των κερδοσκόπων ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών υγείας. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εδώ και μήνες ζητούσε να μπει τέλος στη κερδοσκοπία στην αγορά pcr, rapid test. Μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση αναγκάστηκε από την πίεση που δέχτηκε και από το γεγονός ότι αρκετοί Δήμοι προμηθεύονται τα pcr, με 25 και 30 ευρώ να βαλουν πλαφόν στα 47 ευρώ και 7 ευρώ στα rapid test. Είναι φανερό πια ότι η Κυβέρνηση απέτυχε στην διαχείριση 3ου και 4ου κύματος της πανδημίας, ενώ στηρίζεται πλέον στο άτυπο δόγμα της “ανοσίας της αγέλης”.

Είναι απαίτηση όλων των κομμάτων, φορέων, δημοτών της Ανατολικής Αττικής το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης να συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία του. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός δείχνουν ότι δεν έχουν σχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία και κάνουν αποσπασματικές κινήσεις.

Η τραυματισμένη αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη δεν διασώζεται με υποσχέσεις. Στο μέτωπο της πανδημίας, οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η δημόσια υγεία παραμένει χαμηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτρέπει τον κ.Μητσοτάκη στα θέματα της υγείας αν θέλει να είναι χρήσιμος, να λάβει τα ακόλουθα προτεινόμενα μέτρα:

-Περισσότερα σημεία για δωρεάν τεστ για τους πολίτες ώστε να γίνεται γρήγορη ιχνηλάτηση και να αποφεύγεται η ταλαιπωρία

-Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με μόνιμο προσωπικό

-Διεύρυνση ωραρίου λειτουργίας στα σημεία ελέγχου

-Ανώτατη τιμή στα PCR και Rapid Test και να μπει ΤΕΛΟΣ στην κερδοσκοπία.

Λάζαρος Καραούλης

Στέλεχος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανατολικής Αττικής

Δείτε επίσης …