Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Η Κυβέρνηση έχει κατεβάσει τα μολύβια!

Άρθρο μου στην εφημερίδα ”ο Δημότης της Ανατολικής Αττικής”

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αδυνατεί να λύσει τα μεγάλα και βασικά προβλήματα του Ελληνικού λαού. Έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει το ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, δεν έχει μειώσει ούτε τον ΕΦΚ ούτε το ΦΠΑ στα καύσιμα, δημιουργώντας και ενισχύοντας έναν φαύλο κύκλο ακρίβειας που τροφοδοτεί προς τα πάνω τον πληθωρισμό και ροκανίζει το εισόδημα του Έλληνα πολίτη.

Πέρα όμως από τα προφανή, για τα οποία το ΠΑΣΟΚ πιέζει καθημερινά την κυβέρνηση, ο Υπουργός Ακρίβειας (Ανάπτυξης), αδυνατεί να καταλάβει ότι οι επιχειρηματίες πλήρωσαν ακριβά την ρήτρα αναπροσαρμογής, χωρίς να πάρουν καμία επιδότηση, ενώ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι τιμές στις πρώτες ύλες στους περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους.

Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται τεράστια έλλειψη στα εργατικά χέρια σε βασικούς κλάδους της οικονομίας. Το 43% των εργαζομένων παγκοσμίως, βάση της έρευνας “2022 Work Reimagined Survey” θέλει να φύγει ή έχει ήδη αλλάξει εργασία. Βασικό κίνητρο είναι η αναζήτηση μεγαλύτερου μισθού, κάτι το οποίο έχει προτείνει εδώ και μήνες το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, θέτοντας το βασικό μισθό στα 751 ευρώ, ένα μέτρο που δεν επιβαρύνει δημοσιονομικά τη χώρα.

Παρατηρούνται επίσης μεγάλες ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό του τουριστικού κλάδου, ανασταλτικοί παράγοντες για τους εργαζόμενους είναι το χαμηλό επίπεδο στις συνθήκες εργασίας, οι χαμηλές μισθολογικές αποδοχές και η μειωμένη τουριστική περίοδος.

Στον αγροτικό κλάδο κάνουν έκκληση να έρθουν μετανάστες να εργαστούν στα χωράφια, ενώ μόλις έρχονται από τις χώρες της Νότιας Ασίας, φεύγουν για να εργαστούν σε άλλες χώρες με μεγαλύτερα μεροκάματα.

Οι επιχειρήσεις, ο τουρισμός, οι αγρότες καθημερινά πλήττονται από την δραματική αύξηση των πρώτων υλών, από τον τριπλασιασμό του κόστους ενέργειας, από τον πληθωρισμό που τρέχει με 11%, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει κατεβάσει τα μολύβια και να κάνει προεκλογική εκστρατεία στις εκλογικές περιφέρειες.

Ποτέ ξανά στο παρελθόν μία κυβέρνηση δεν οδήγησε τη χώρα σε εκλογές έχοντας ανοιχτά ταυτόχρονα τα θέματα της ακρίβειας, της οικονομίας, της ενέργειας, της εξωτερικής πολιτικής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε μεταξύ άλλων στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), ότι μόνο το 16% των επιχειρήσεων μπορούν να απευθυνθούν στις τράπεζες για δανεισμό. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι 80 δισ. ευρώ (σ.σ. από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης), τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να μοχλεύσουν 40 δισ. ευρώ, θα κατευθυνθούν για άλλη μία φορά στους λίγους και ισχυρούς.

Δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει την τρίτη υψηλότερη τιμή βενζίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το δεύτερο χαμηλότερο ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης. Όσα full pass και να μοιράσει η κυβέρνηση αυξάνοντας την ψηφιακή γραφειοκρατία, το πρόβλημα της ακρίβειας, των αυξημένων λογαριασμών ρεύματος παραμένουν, με τον πολίτη να τα πληρώνει ακριβότερα από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. 

Τέλος να θυμίσω ότι το πρώτο πεντάμηνο η υπεραπόδοση του ΦΠΑ στον προϋπολογισμό ήταν ένα 1 δισεκατομμύριο ευρώ, δημοσιονομικός χώρος που δεν αξιοποιήθηκε για να επιστρέψει στους πολίτες μέσω της μείωσης της φορολογίας στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. 

Χρειαζόμαστε άμεσα δραστικές λύσεις για την ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων και το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει ένα πλαίσιο σοσιαλδημοκρατικών προτάσεων, άμεσα εφαρμόσιμων, τις οποίες θα επιβάλλουμε την επομένη των εκλογών όταν οι πολίτες μας εμπιστευτούν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.

Δείτε επίσης …