Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Επίσκεψη στην καμμένη γη των περιοχών Παλλήνης-Ανθούσας-Πεντέλης

Τα αποτελέσματα του επιτελικού “χάους” της πολιτικής προστασίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι δυστυχώς φανερά για άλλη μια φορά! Λίγες μέρες πριν την μαύρη επέτειο από το Μάτι 23/7 η πολιτεία δεν έχει διδαχθεί τίποτα απολύτως!

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης παραμένει ακόμα στα χαρτιά, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, η έλλειψη πυροσβεστών, ο μειωμένος προϋπολογισμός στην πρόληψη (16%), ο μειωμένος προϋπολογισμός της πολιτικής προστασίας στους Δήμους,η αδυναμία ένταξης των εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης στον εθνικό σχεδιασμό με ισχυρά κίνητρα, όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να χαράξει εθνική στρατηγική για την θωράκιση της πολιτικής προστασίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης!

Από την σημερινή περιοδεία στις καμμένες εκτάσεις και περιουσίες στην Παλλήνη – Ανθούσα – Πεντέλη με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και στελέχη του κόμματος.

ΠΑΣΟΚ

Στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών, των πυροσβεστών, της αστυνομίας, του στρατού, των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φυσικά των εθελοντών, που δίνουν από χθες μια τιτάνια μάχη για να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα σε Πεντέλη, Μέγαρα και Σαλαμίνα.

Δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση στις στάχτες. Αυτή την ώρα πρωτεύει να σβήσουν οι φωτιές και να μην χάνονται περιουσίες.

Υποσημειώνουμε όμως τεκμηρίωση του τομέα Πολιτικής Προστασίας, που είναι χρήσιμη για την συζήτηση των επόμενων ημερών:

Προφανώς μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η αποκατάσταση αλλά πρέπει να δούμε τι ελλείψεις εντοπίστηκαν στην πρόληψη και στην καταστολή και να διορθώνονται, πριν την επόμενη πυρκαγιά:

1. Αντιπυρικές ζώνες αλλά και υποδομές πυρόσβεσης σε πόλεις και χωριά.

2. Συστήματα πυρανίχνευσης με νέες τεχνολογίες, όπως drones, που σε συνδυασμό με περιπολίες Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που θα καταγράφουν και την επικίνδυνη καύσιμη ύλη και τα σκουπίδια;

3. Ζεύξη της πυρασφάλειας τα έργα άρδευσης και των γεωτρήσεων

4. Ηλεκτρονική εφαρμογή για τις ανάγκες πολιτικής προστασίας, με γεωγραφικό υπόβαθρο και σύστημα GPS me real time παρακολούθηση του μετώπου φωτιάς;

Η Κυβέρνηση, επίσης, απέφυγε την ουσιαστική διαβούλευση και έφερε έναν κλιματικό νόμο άδειο πουκάμισο (ν.4936/2022) με βασικές ελλείψεις στη στοχοθεσία και σοβαρά προβλήματα στον μηχανισμό διαχείρισης και παρακολούθησης. Αντίστοιχα παλαιότερα έφερε και έναν νόμο για την πολιτική προστασία τον οποίο ο νέος Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής έχει παραδεχτεί ότι έχει σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα να είναι σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστος. Στο μεταξύ με συνεχείς τροπολογίες χωρίς διαβούλευση συνεχίζει τα μπαλώματα πάνω σε αυτή τη θεσμική παραφωνία του επιτελικού κράτους.Και τα δύο αυτά νομοθετήματα πάσχουν στο γεγονός ότι δεν μεταφέρουν αρμοδιότητες και πόρους στις τοπικές κοινότητες μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση. Κάτι που είναι πάγιο αίτημα του ΠΑΣΟΚ.

Δείτε επίσης …