Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Συνυπεύθυνοι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την Κρίση

Η ενεργειακή κρίση στην χώρα μας έχει πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις, οι οποίες απαιτούν άμεσα και δραστικά μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Την περασμένη Πέμπτη (5/5) ο Πρωθυπουργός επανέλαβε μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και στο παρελθόν μαζί με μια επιδοματική πολιτική, η οποία δεν λύνει το πρόβλημα αλλά το παρατείνει.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης πριν από δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συνεδρίου της Παράταξής μας στην Κοζάνη, επικεντρώθηκε στα ζητήματα ενέργειας, παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με άμεσες λύσεις που μπορούν να ανακουφίσουν τους πολίτες, καθώς και μακροπρόθεσμα μέτρα ώστε να γίνει η χώρα μας ανθεκτική στις διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας. Ένα βασικό μέτρο που ζητάμε επίμονα εδώ και πολλές εβδομάδες είναι η άμεση επιβολή πλαφόν στην λιανική τιμή της ενέργειας, που ανακουφίζει άμεσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τους υπέρογκους λογαριασμούς και επιμερίζει το κόστος σε όλους τους συντελεστές της αγοράς.

Με την επιβολή του πλαφόν που εισηγούμαστε ,

Α)οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν πάνω από 10% σε σχέση με αυτά που πλήρωναν πριν ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση.

Β)Απαγορεύεται η διακοπή ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όταν τους επιβάλλεται χρέωση που υπερβαίνει το πλαφόν του 10%.

Γ).Για τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από λογαριασμούς ρεύματος από 1/5/2021 δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης σε 240 δόσεις.

Η απουσία στρατηγικού σχεδίου για την ενέργεια εδώ και 10 χρόνια, μας οδήγησαν στην εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο κατά 25%, τη στιγμή που σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες βρίσκονται σε πιο χαμηλά επίπεδα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε το χρηματιστήριο ενέργειας-που σήμερα καταγγέλλει, μία εξαιρετικά επιζήμια απόφαση, βάση της οποίας πωλείται καθημερινά το 100% της ενέργειας στην ενεργειακή αγορά-όταν η Γερμανία-Γαλλία είναι στο 29%, και η Ιταλία στο 11%. Ο χαμηλός ανταγωνισμός,  η έλλειψη δικτύου υψηλής διασυνδεσιμότητας, η απουσία μακροπρόθεσμου ενεργειακού στρατηγικού πλαισίου απειλεί τους τελευταίους μήνες την βιωσιμότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Είναι αδιανόητο να πληρώνουν την ενεργειακή κρίση οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, οι οικογένειες με αναπηρίες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πληρώνουν ρήτρα προσαρμογής, νοικοκυριά ενταγμένα σε κοινωνικά τιμολόγια.

Αυτή η κρίση είναι δημιούργημα των αποτυχημένων πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας που τα τελευταία τρία χρόνια συνεχίζει την απραξία, προς όφελος των λίγων και ισχυρών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Καλούμε τα κόμματα να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια, να σταματήσουν να πετάνε την μπάλα στην εξέδρα και να αποδεχτούν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για πλαφόν στην τιμή λιανικής ένα μέτρο που είναι στην εργαλειοθήκη της κομισιόν και δεν χρειάζεται να πάρει έγκριση από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ζητάμε έναν δίκαιο μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών των εταιρειών παρόχων Η.Ε. Χρειαζόμαστε άμεσα ένα νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας με δίκαια κριτήρια ένταξης και όχι όποιος κάνει πιο γρήγορα κλικ στον υπολογιστή. Οι ΑΠΕ είναι το όχημα για να πετύχουμε την δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, ομαλά, με άμεσα οφέλη για την κοινωνία, τους μικρούς παραγωγούς, με ενεργειακές κοινότητες που θα μειώσουν την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο και από το ορυκτό καύσιμο.

Δεν έχουμε άλλη ευκαιρία, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι μια τεράστια ευκαιρία για την ενέργεια, την υγεία, τις βασικές υποδομές της χώρας που προφανώς αδυνατεί να την αξιοποιήσει προς όφελος των πολλών η Νέας Δημοκρατία.

Οι ρεαλιστικές πολιτικές μας προτάσεις, η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, είναι η βάση για την διαμόρφωση μιας σύγχρονης σοσιαλδημοκρατικής αντιπρότασης η οποία θα εκφράσει ξανά την πλειοψηφία του κόσμου και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να ανατραπούν οι συσχετισμοί προς όφελος του λαού.

Δείτε επίσης …