Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Κυβερνητικά παιχνίδια με το σχέδιο και το ερανικό ταμείο των πυροπλήκτων στο ΜΑΤΙ

Η ανάρτηση του νέου πολεοδομικού-ρυμοτομικού σχεδίου της πυρόπληκτης περιοχής Νέας Μάκρης και Ραφήνας μέσα στον Αύγουστο, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και αντιδράσεις από τους κατοίκους και την Δημοτική Αρχή.

Η Κυβέρνηση αφού ολοκλήρωσε με πρόχειροτητα το νέο ρυμοτομικό σχέδιο, χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση από τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής για την αρτιότητά του, βάζει ουσιαστικά το μαχαίρι στο λαιμό των πολιτών που δοκιμάστηκαν με τον χειρότερο τρόπο 4 χρόνια πριν, και  τους δίνει 20 εργάσιμες ημέρες να απαντήσουν μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που δημιουργεί επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.

Συγκεκριμένα οι κάτοικοι αναφέρουν σε ανοικτή επιστολή τους ότι το νέο σχέδιο είναι «μνημείο βιασύνης» και καταγγέλλουν την άδικη μεταχείριση τους στον τόπο κατοικίας τους. Αμφισβητούν τη νέα χάραξη ορίων στις παραλίες, καταγγέλλουν την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου χωρίς την μελέτη από την πολυετή διάβρωση, δεν προβλέπουν την στάθμεση αυτοκινήτων, αδικίες στις εισφορές γης ή/και χρήμα των ιδιοκτητών, ενώ ο Δήμος Μαραθώνα ουσιαστικά χτυπά «καμπανάκια» στο υπουργείο για τη χάραξη δρόμων, χώρους πρασίνου, χρήσης γης και συντελεστές δόμησης.

Δεύτερο μεγάλο ζήτημα που προκαλεί ερωτήσεις είναι ότι στο πλαίσιο περαιτέρω αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στις πληγείσες περιοχές, η κυβέρνηση θέλει να «αξιοποιήσει» τον ερανικό λογαριασμό, που διαχειρίζεται η Βουλή των Ελλήνων, αναθέτωντας στον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας Αττικής την υλοποίηση ορισμένων επιπλέον εξειδικευμένων μελετών  και έργων στην περιοχή.

Σύμφωνα λοιπόν με την Κυβέρνηση, τα 22,4 από τα 24 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη ανατεθεί μέσω του νεοσύστατου Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας «ΝΕΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ Α.Ε». Ενδεικτικά αν παρατηρήσει τις δαπάνες για την αγορά ψηφιακών εφαρμογών και εξοπλισμού έξυπνης πόλης φτάνει το 1 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το πρόγραμμα Ψηφιακός Μετασχηματισμός των ΟΤΑ επιδοτεί των Δήμο Μαραθώνα με 930.000 ευρώ για αντίστοιχες δράσεις που θα αφορούν όλο το Δήμο!

Σε αυτό το σημείο προκύπτουν εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον σχεδιασμό των έργων που αφορούν το ΜΑΤΙ μέσω του ερανικού ταμείου:

-Ποιοι αποφάσισαν τον τρόπο που θα δοθούν τα χρήματα; Έχει αποφασίσει άραγε σχετικά η Βουλή των Ελλήνων;

-Βάση ποιου σχεδίου μελέτης έγινε ο διαχωρισμός των έργων;

-Πως έγινε ο προϋπολογισμός των δαπανών οι οποίες σε μερικές περιπτώσεις φαίνεται να είναι αρκετά υψηλές;

Όπως καταλαβαίνει κανείς από τον τρόπο που κινείται η Κυβέρνηση στα υπόλοιπα θέματα της καθημερινότητας, στις υποκλοπές επιχειρεί την συγκάληψη, στην ενέργεια αφήνει ανεξέλεγκτες τις τιμές ρεύματος και επιδοτεί τους ηλεκτροπαραγωγούς μέσω των power pass, θεωρώ ότι και σε αυτό τον τομέα η κυβέρνηση παίζει με τα νεύρα των κατοίκων του Ματιού και κάνει παιχνίδια με τα χρήματα για τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν με διαφάνεια και συγκεκριμένο σχέδιο προς όφελος της περιοχής και των πυροπλήκτων.

Λάζαρος Καραούλης

Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Δείτε επίσης …